Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.22 / dotaz č. 142041
Dobrý den, máme rodinný dům se spotřebou el. energie 8 MWh/rok. Chtěla bych přejít na některý z ekologických způsobů výroby el. energie. Bohužel se v tom nevyznám a nevím, který by byl pro náš dům nejvýhodnější. Kam se mohu obrátit o radu? Děkuji
Dobrý den, obecně je jediným běžným zdrojem výroby energie pro RD fotovoltaika. Při spotřebě 8 MWh/rok to vypadá, že elektřinu využíváte kromě běžného provozu domácnosti také na přípravu teplé vody, tedy lze zjednodušeně říct, že spotřeba je rozložena v rámci roku víceméně rovnoměrně.
Je tedy možné kalkulovat s instalací fotovoltaického systému, který by mohl přinést úsporu cca 70 %. A to např. sestava 7 kWp panelů na střeše (tj. cca 35 m2) a k nim hybridní měnič s akumulátory o kapacitě cca 9 kWh. Na takto navrženou sestavu je možné žádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši 205 000,- Kč, přičemž orientační pořizovací náklady jsou 460 000,- Kč. Takto dimenzovaná sestava zároveň může zaručit maximální využití vyrobené energie, což je výhodné zejména v lokalitách, kde není umožněn přetok elektřiny do sítě - tedy potenciální prodej přebytků. Bohužel těchto lokalit je v poslední době čím dál více.
Ve Veselí nad Moravou nabízíme konzultace v rámci tohoto programu EKIS, proto doporučuji sjednat si telefonicky schůzku (776 021 958), která je nezávazná a zdarma. Je vhodné přinést faktury za spotřeby elektřiny a také zemního plynu (pokud tedy topíte plyn), také je dobré vzít pár fotek domu kolem dokola - stačí v mobilu.
Na schůzce se snažíme probrat komplexní možnosti úspor, tedy nejenom Vámi navrženou problematiku výroby elektřiny, ale také např. možnost využití Slunce výhradně pro přípravu teplé vody (což je systém termický nebo fotovoltaický pro přímý ohřev ... tedy systémy jednodušší a levnější).
S pozdravem
V. Bílek