Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.22 / dotaz č. 142106
Dobrý den,
v současné době řešíme rekonstrukci způsobu vytápění rodinného domu (asi jako všichni v tuto dobu) a tak bych se rád zeptal, zda je stále možné řešit nějaké dotace na tepelná čerpadla a podobná technická řešení.
V rodinném domě (který je poměrně velký) momentálně topíme a ohříváme TUV plynovým kotlem.
Spotřeba za loňský rok byla cca 45 MWh - což je poměrně dost. Předpookládáme, že bychom v některých místnostech netopili tolik (někde je až "přetopeno" na 23 st C)...není nutné vytápět sklep.
V domě je též instalovaný kotel na dřevo (z roku 1994), který už je nejspíš nevyhovující.
Stavba je z YTONGu, má dvosklo v oknech a francouzských oknech, jsou zde i střešní okna.
Máme na zahradě studnu (nevím zda by se nedala využít k tepelnému čerpadlu)...
Mohu tedy poprosit o případnou radu jak dál postupovat, abychom dosáhli na úspory a případně na příspěvek na rekonstrukci vytápění?
Děkuji moc a přeji hezký den
Dobrý den,
rekonstrukce RD jsou podporovány z programu Nová Zelená úsporám - NZU (zateplení, výměna zdroje tepla, solárná kolektory, FVE, atd.), avšak v současné době není stále podporovaná výměna stávající PLYNOVÉHO zdroje za nový nízkoenergetický zdroj. Kotlíkové dotace se na výměnu plynových kotlů také nevztahují.

Do objektu je možné si instalovat krbová kamna nejlépe s teplovodním výměníkem. Nebo zdroj (kotel) na biomasu.
Dále je možnost tepelného čerpadla a to buď vzduch x voda nebo můžete využít stávající studnu a realizovat vrty. V tomto případě bude nutné odborné posouzení (potenciál tepla). Jen uporozňuji, že tepelná čerpadla pracují při nízkém teplotním spádu otopné soustavy (př. 45/38°C), takže je třeba přihlédnou ke stávající otopné soustavě.

Vzhledem z vysoké spotřebě na vytápění předpokládám, že objekt není zateplený. Pro snížení energetické náročnosti objektu a nákladů na energie doporučuji se hlavně zaměřit na obálku budovy (zateplení obvodového pláště, střechy, podlahy nad sklepem, okna s kvalitním izolačním zasklením. Na tato opatření je možné žádat z programu NZU.

Pěkný den.
Odpovídá:  Ing. Lucie Kaplanová - EKIS Praha Enviros tisk