Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.22 / dotaz č. 142179
Dobrý den,
chtěl bych si pořídit peletová kamna do vznikající přístavby s pultovou střechou k bytovému domu a mám dotaz, zda je nějaká norma o umístnění odtahové roury na venkovní stěně (komín nemám), zda stačí pouze prostrčit odtahovou rouru zdí ven a nechat ji vodorovně (něco jako u turbo kotle) nebo ji musím vytáhnout nad přístavbu nebo až nad střechu bytového domu. Děkuji za odpověď.
Přeji hezký den.
Z hlediska aktuálně platné legislativy (především vyhl.268/2009 Sb., zákon 133/1985 Sb., vyhl.34/2016 Sb. a detailně ČSN 73 4201) je spalování pelet systémově řazeno do skupiny spalování pevných paliv spolu např. s kusovým dřevem, uhlím, štěpkou apod.. Z toho vyplývají i požadavky na odvod spalin, které jsou definovány pro celou uvedenou skupinu.

V obecné rovině je nepřípustné vyústění horizontálním fasádním kouřovodem, spaliny musí být odvedeny nad střechu objektu. Za střechu se přitom považuje primárně nikoliv střecha objektu nebo místnosti, kde je spotřebič umístěn, ale posuzují se všechny střechy v okruhu 15 metrů od vyústění. V případě přístavby je tedy obvykle určujícím prvkem hlavní budova, přičemž základní výšková rovina je 0,65 m nad hřebenem snižovaná při vzdálenosti ústí komínu od hřebene o cca 170 mm/m (10°). To může vést k poměrně velké výšce komínu, což se ovšem negativně projevuje na teplotě spalin, která je dalším určujícím parametrem funkčnosti spalinové cesty.

Teoreticky lze spotřebič s ventilátorem definovat jako přetlakový, což by umožnilo výšku komínu snížit. Toto by ovšem muselo být doloženo prohlášením výrobce a technickým listem, což zatím výrobci nejsou ochotni akceptovat.

Situace tedy není jednoduchá a vyžaduje „zásah" odborně způsobilé osoby, nejlépe revizního technika spalinových cest, který může odpovědně posoudit situaci a případně zpracovat proveditelný a legislativně obhajitelný návrh řešení.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk