Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.22 / dotaz č. 142187
Chci si nechat udelat tepelne cerpadlo a solarni panely. Bude mi to delat soukroma firma. Vztahuje se na mne nejaka statni dotace? Nyni mame plynovy kondenzacni kotel Vismann, ktery nam topi(podlahove topeni) a ohriva vodu. Mam narok na dotace? Na koho se mam obratit?
Pokud se jedná o rodinný dům, dotace Nová zelená úsporám na výměnu zdroje tepla se vylučuje, protože topíte plynem a to program neumožňuje. Pokud máte rodinný dům v Praze, můžete požádat o podporu v rámci Programu Čistá energie Praha 2022 - 2023 viz následující odkaz: https://portalzp.praha.eu/jnp/cz/energetika_a_doprava/program_cista_energie_praha/index.html?fbclid=IwAR2iOZKEXP5-fK_a9grkQeJJNtW5WUc5dMQWRyzs5zFLfV60pbyeot2OX50

Z hlediska solárních kolektorů je situace příznivější, pokud se jedná o rodinný dům, vztahuje na Vás program Nová zelená úsporám a podoblast podpory C.2, kde jsou umožněny tyto případy:

- solární termický ohřev vody (45 tis. Kč)
- solární termický ohřev vody s přitápěním (60 tis. Kč)

Obrátit se můžete na jakékoliv středisko EKIS komerční poptávkou, většina EKIS tyto služby zjišťuje.

Obecně k vyřízení dotace budete potřebovat projektovou dokumentaci, podat žádost o dotaci ke schválení a po instalaci doložit realizaci na SFŽP k vyplacení dotace.

Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex tisk