Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.9.22 / dotaz č. 142405
Dobrý den, jsem majitelkou RD se šesti byty, které pronajímám. V domě je společná plynová kotelna, v bytech jsou měřiče tepla na spotřebu tepla. Mohu se zeptat, zda mají jednotliví nájemníci také nárok na úsporný tarif/ příspěvek na domácnost na plyn ( teplo + ohřev vody ), pokud je v domě jedna společná kotelna ( jedna smlouva s dodavatelem )?
Děkuji
Dobrý den,
podrobnosti ohledně úsporného tarifu naleznete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu www.mpo.cz, případně byly zřízeny stránky, kde je zveřejněna kalukalčka k výpočtu výše příspěvku www.energiezamene.cz.

Princip příspěvku je dobře popsán rovněž zde: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/otazky-a-odpovedi-k-uspornemu-tarifu---269019/

Letos bude poskytnut příspěvek každému odběrateli elektrické energie s příslušnou distribuční sazbou. Jedná se o všechny distribuční sazby pro domácnosti, označené D, kromě sazeb D61d (víkendový tarif) a D27d (elektromobily). Nezáleží tedy na tom, čím domácnost vytápí.

V příštím roce (2023) bude podpora trochu jinak strukturovaná. Z Vašeho dotazu mi není úplně zřejmé o jaký princip odběru se jedná.
Předpokládám, že byste mohli být v režimu bytového domu. Pro přiznání podpory bude muset zákazník, předat do 30. listopadu 2022 informaci o počtu bytů distributorovi elektřiny nebo plynu, tj. subjektu, se kterým má uzavřenu smlouvu o připojení. Nikoliv tedy obchodníkovi, se kterým má uzavřenu smlouvu o dodávce. Distributor tento údaj předává operátorovi trhu a ten pak s dalšími informacemi a finančními prostředky obchodníkům. Obchodník je pak povinen zohlednit příspěvek do nejbližší zálohy nebo vyúčtování zákazníkovi.





Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk