Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.9.22 / dotaz č. 142464
Soused vyměnil svépomocí odkouření plynového kotle na střeše svého domu za nové, které je nižší než to původní. Odkouření je umístěné 80 cm od štítové zdi mého domu a jeho výška nad sousedovou střechou je nižší, než je hřeben naší střechy, jde o řadové bytové domy. Původní odkouření nesplňovalo, dle revizního technika spalinových cest, normu ČSN 73 4201, nové odkouření, protože je ještě nižší jí nesplňuje také. Stavební úřad na můj podnět nereaguje a HZS Praha se písemně vyjádřil, že to není jeho věc. Jakým způsobem mohu dosáhnout toho, aby soused uvedl odkouření svého kotle do souladu s normou a kompetentní úřady celou věc neignorovaly.
Kompetentním orgánem je v tomto případě místně příslušný stavební úřad, a to z titulu funkce vykonavatele státního stavebního dozoru.

Při komunikaci s tímto úřadem je ovšem třeba dodržovat některé náležitosti:

Především je třeba vždy volit písemnou formu, nikoliv osobní návštěvu nebo telefonát.
Obecně nelze doporučit ani zasílání mailem, vhodnější je použít doporučenou poštu nebo datovou schránku.
Z dopisu musí být zřejmé, co požadujete jako výsledek činnosti stavebního úřadu.
V závěru musí být jednoznačně napsáno, že na své podání požadujete písemnou odpověď.
Své oznámení nemusíte dokládat žádnými posudky nebo odbornými vyjádřeními, ani nemusíte specifikovat technickou podstatu problému. Stačí „laický" popis, jako ve Vašem dotazu. Pokud stavební úřad vyhodnotí, že k posouzení potřebuje odbornou konzultaci, má povinnost zajistit si jí sám a na vlastní náklady.

Na základě Vašeho oznámení vydá stavební úřad písemné stanovisko, které Vám zašle a jehož součástí bude i popis jak postupovat v případě, že s tímto stanoviskem nesouhlasíte. Budete se moci odvolávat vždy k nadřízenému orgánu.

Závěrem je třeba si uvědomit, že činnost stavebního úřadu směřuje pouze a jenom k napravení stavebních pochybení a nemůže tedy řešit například úhradu Vašich nákladů, způsobené škody, subjektivně definované omezení užívání a podobně. V této oblasti je nutno se obrátit na soud.

V limitním případě nečinnosti všech úřadů v oblasti výkonu státního stavebního dozoru je možné, konzultovat s ombudsmanem, nebo věc řešit soudní cestou.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Legislativa
tisk