Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.22 / dotaz č. 142510
Dobrý den,

mám dotaz ohledně změny distribuční sazby.
Momentálně máme D25D ale topíme především elektřinou a uvažuji o změně na D57D.
Jaké jsou podmínky pro využívání této sazby?
Někde jsem se dočetl, že je nutné mít elektrické topení napojené tak, aby jej mohl distributor v době VT vypnout, někdo jiný mi zase tvrdí, že tak to bývalo dříve a v současné době to už tak není.
Je to pro mě podstatná informace, protože vyjma podlahového topení topíme přímotopy které jsou "strčené" normálně v zásuvce, stejně jako všechny ostatní spotřebiče.

Děkuji za radu
Dobrý den,

děkuji za položaný dotaz.

Podmínky distribude EE v této distribuční sazbě jsou následující:

Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno distributorem v celkové délce minimálně 20 hodin denně. Podmínky přiznání této distribuční sazby jsou dány Cenovým rozhodnutím ERÚ:

- V odběrném místě musí být řádně nainstalovány a používány hybridní nebo přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu nebo systém vytápění s tepelným čerpadlem.
- Součtový instalovaný příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.
- V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D25d.
- Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu, kromě pohonu kompresoru tepelného čerpadla.
Od 1.4.2022 Je navíc určena i pro dobíjení elektromobilů.
Pro další část dotazu - v době VT bude muset být nainstalována tzv. blokace, kterou může dálkově využít distributor pro účel omezení, případně zastavení dodávky elektrické energie pro dobu platnosti VT.

Přeji Vám příjemný den

Pavel Konečný
Odpovídá:  Ing. Pavel Konečný - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný
Téma:  Elektřina
tisk