Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.9.22 / dotaz č. 142650
zdravím a mám dotaz na tepelné čerpadlo s vrtem, který považuji za výhodnější než "vzduch - voda". Zda je možno doporučit firmu nebo návštěvu u nás
Dobrý den,
Zda jsou tepelná čerpadla země/voda výhodnější než se systémem vzduch/voda je otázka pohledu na věc. Tepelná čerpadla země/voda existují ve dvou základních variantách, a to s hlubinným vrtem a plošným kolektorem. Oba mají podobné výhody a nevýhody oproti TČ vzduch/voda.
1) Tepelná čerpadla země/voda mají obecně vyšší topný faktor (poměr dodané elektřiny ku dodanému teplu) než tepelná čerpadla vzduch/voda. Nicméně neplatí to vždy. Teplota v hlubinném vrtu je poměrně konstantní v průběhu roku. To vede k snížení účinnosti TČ v letním období na přípravu teplé vody, kdy vzduch má teplotu vyšší než hlubinný vrt.
2) Tepelná čerpadla země/voda nemají negativní vliv na akustiku okolí.
3) Tepelná čerpadla země/voda jsou investičně dražší, vzhledem k potřebě instalace hlubinného vrtu či plošného kolektoru.
4) Teplo v zemině se regeneruje pomalu, při špatném návrhu vrtu může dojít k vychladnutí vrtu a razantnímu snížení topného faktoru. Teplo ve vzduchu se mění průběžně vlivem proudění vzduchu.
5) Tepelná vydatnost vrtu je závislá na zemině. Při málo soudržné a nevlhké zemině bude vrt větší a tím pádem dražší. Ještě výraznější je tento efekt u plošných kolektorů.
6) Tepelná čerpadla země/voda nemají problém s namrzáním vnější jednotky při teplotách blízkých nule, což snižuje účinnost tepelných čerpadel vzduch/voda.
Při rozhodování, zda vrt či kolektor, je prvním kritériem plocha pozemku. Je závislá na tepelné ztrátě objektu a typu zeminy. Pro kolektor a váš RD počítejte 400-800 m2. V obecné rovině jsou tepelná čerpadla s kolektorem standartně mírně efektivnější v průběhu roku. Dále má zemina u kolektorů lepší regenerační schopnosti vlivem slunečního záření či deště. Nakonec má kolektor nižší vstupní investice.
EKIS je nezávislé poradenské centrum, která z principu nemůže doporučit konkrétní firmu. Pokud chcete problematiku probrat více (z pohledu technického/energetického návrhu), je možné se stavit u nás na pobočce v Jablonci nad Nisou, Mírové Náměstí 11. Doporučuji sjednat termín předem.
S pozdravem David Stanek, EnergySim