Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.22 / dotaz č. 142873
Dobrý den,
prosím o informaci, zda vypínaní podlahového topení má zásadní vliv na úsporu energie, nebo zda je lepší nechat běžet při nastavené konstantní teplotě. Rodinný dům je vytápěn plynovým kotlem, podlahové topení je v obývacím pokoji a kuchyni, v ostatních místnostech jsou radiátory s termostatickými hlavicemi. Děkuji.
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Důležité pro správné zodpovězení Vašeho dotazu je, na jak dlouho budete podlahové topení vypínat. Počítejte s celkovou tepelnou akumulací podlahy, která je předpokládám betonová, a tudíž má vysokou akumulační schopnost. Dále je také důležitá celková akumulační schopnost objektu a součinitelé prostupu tepla konstrukcí. V praxi to běžně znamená, že k vychladnutí dojde u konstrukcí s vysokou akumulační schopností za více než 48h od ukončení natápění podlahy. Pokud by to bylo dlouhodobého hlediska pak to smysl má, nicméně pokud by to bylo pro krátkodobé vypínání v řádu jednotek hodin, nemá smysl vytápění vypínat. Mnohem významnější je snížit teplotu v místnosti byť jen o jeden stupeň, což může mít za následek úsporu tepla 3-5%.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Vytápění
tisk