Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.22 / dotaz č. 143012
Dobrý den,
prosím o zaslání formuláře - žádosti o připojení malé fotovoltaické elektrárny do distribuční sítě. Distributorem je v mojí lokalitě firma EGD. Momentálně jsem ve fázi úvah ohledně samotné instalace, ale rád bych si již předem zarezervoval výkon - slyšel jsem, že v poslední době s tímto bývá problém.
Dobrý den,
jedná se o formulář D22, který je k dispozici online zde:
https://www.egd.cz/formulare-zadosti-pozadavku-k-elektrine
... v rámci tohoto odkazu je to v odstavci:
Připojení výrobny elektřiny (nízké napětí)
Malé solární elektrárny, např. solární panely na rodinném domě
... k žádosti je potřeba EAN odběrného místa ... viz Vaše fakturace.
... běžná sestava, o kterou se žádá je 6-10 kWp panelů a cca 12 kWh baterií, 3 fázový hybridní měnič; ostrovní provoz=NE.
... do žádosti je potřeba vložit také souhlas majitele / spolumajitele nemovitosti ... pokud jste sám majitel, tak ten vypíšete na sebe, pokud jsou tam spolumajitelé, tak to vypíší a podepíší oni. ... formulář je k dispozici v pdf podobě žádosti, na straně 4 ... tedy vypsat, vytisknout, podepsat, naskenovat, vložit do té online žádosti ... myslím, že je tam k tomu i návod, ale je to jednoduché.
- Pokud Vaši žádost EGD akceptuje, pošle Vám smlouvu o připojení ... má platnost 1 rok.
- Pokud neakceptuje z důvodu malé kapacity sítě ve vaší lokalitě, tak můžete řešit instalaci v bezpřetokovém režimu ... v tom případě je vhodné optimalizovat FVE s ohledem na skutečnou spotřebu domácnosti, protože bezpřetokové připojení Vám neumožní posílat přebytky do sítě (tedy prodávat).
- V obou případech je možné řešit dotaci z Nová zelená úsporám, která může být až 200 000,- Kč (+5000,-na posudek) ... výpočet výše dotace je jednoduchý: (výkon panelů + kapacita baterií + 4) x 10 000 = dotace, max. těch 200 tisíc. ... takže např. 6,0 kWp panelů + 10,0 kWh baterií + 4 (tj. prakticky dotace na hybridní měnič) = 20 x 10 000 = 200 000,- Kč.
... u dotace je ještě podmínka, že kapacita baterií = (1,0 - 2,0) násobek výkonu panelů ... ale tyto podmínky běžné instalační firmy znají.
V případě dalších dotazů je možné provést také osobní konzultaci ve Veselí nad Moravou - raději po domluvě přesného termínu a času.
S pozdravem V. Bílek, EKIS Veselí nad Moravou