Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.22 / dotaz č. 143144
Dobrý den, mám rekreační objekt (RD se zahradou - potenciálně vhodný pro instalaci střešních FVE panelů), který v zimních měsících temperuji na 16 stupňů plynovým kotlem. Vzhledem k válce a následně i cenám ruského plynu, vytápíme dům o víkendech pomoci krbových kamen s výměníkem (plyn slouží pak pouze k průtokovému ohřevu vody).
Objekt je využíván pouze o víkendech. Jak mohu optimalizovat náklady za vytápění a energie (vzhledem k nízkému odběru energie v pracovních dnech)?
Předem děkuji.
Dobrý den,
bez většího popisu RD bude má odpověď obecnější. Zkuste snížit teplotu přes týden, každý stupeň Vám udělá cca 6% snížení nákladů, dále seřídit otopná tělese tak aby zbytečně nebyly vytápěny místnosti, které tolik nevyužíváte, samozřejmostí je nenechávat okna ani otevřená na mikroventilaci, poku jí mají. Při snížení teploty v týdnu bude samozřejmě horší komfort při víkendovém pobytu v objektu, zejména ze začátku, protože studenější stěny zhorší pocitovou teplotu. Pokud má možnost do oken v případě sluných dní svítit slunce, tak nechte stínící prvky vytažené, aby byly možné tepelné zisky od slunce.
Další možné řešení je pak zlepšit zateplením konstrukcí, případně výměnou oken. Dále je možné zvětšit akumulační nádobu, aby z víkendu vydrželo teplo z krbu částečně i v týdnu. V případě FVE panelů, by jste mohla mít patronu v akumulačním zásobníku, ale pokud by systém byl napojen na síť, tak je potřeba mít vyřešené aby v době kdy nesvítí slunce nebo nedostatečně tak aby patrona nebyla napájena ze sítě.
Pokud je dům v katastru zapsán jako rodinný dům tak můžete na realizaci opatření žádat dotaci NZÚ.
Odpovídá:  Ing. Petr Chalupník - M-EKIS Karlovy Vary Ing. Chalupník
Téma:  Vytápění
tisk