Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.9.22 / dotaz č. 143163
Dobrý den,
ve dvougeneračním RD z roku 1975, u kterého proběhlo prozatím zateplení fasády polystyrenem tl. 10 cm a zateplení. Zateplen strop nad 1. poschodím. Jinak nic.
Aktuální vytápění akumulačními kamny, které dosluhují.
Rozvod vody pro vytápění v domě není. Jakým způsobem a čím nahradit stávající akumulační kamna? Opět novými akumulačními kamny nebo jiným druhem vytápění? Děkuji
Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Prvním krokem bývá, pokud je to možné, snížení tepelných ztrát budovy jejím zateplením. To zde částečně proběhlo. Smysl by při aktuálních cenách elektřiny mělo dávat pořízení tepelného čerpadla, ve Vašem případě by to byla vyšší investice vzhledem k nutnosti provést kompletní teplovodní otopnou soustavu. Pro přesnější vyčíslení by bylo dobré poptat možnou realizační firmu.
Na tento typ výměny můžete čerpat dotaci ve výši 100 000 Kč z programu Nová zelená úsporám.

Druhou možností je instalace fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm a zachovat způsob vytápění lokálními elektrickými topidly, třeba již obměněnými. Zde by bylo znovu třeba získat cenovou nabídku od možného dodavatele, pak jsme schopni vyhodnotit bilanci výroby a spotřeby elektrické energie v jednotlivých měsících a její návratnost.
Na fotovoltaiku můžete získat dotaci ve výši až 200 000 Kč, dále dotaci na dotační projekt (odborný posudek) 5 000 Kč.

V případě možnosti větší investice se v odůvodněných případech provádí jak tepelné čerpadlo, tak fotovoltaika, ne vždy to ale má finanční smysl.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN
Téma:  Vytápění
tisk