Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.22 / dotaz č. 143330
Dobrý den,
prosím o výpočet parametrů komínu.
- novostavba RD s tepelnou ztrátou 8 kw, energ. třída A
- celková výška komínu 9m
- bude osazena krbová vložka BEF 6 nebo 7 kw, s akumulační obezdívkou.
(minimální tah 12Pa, kouřovod 150 mm)
- připojení kouřovodu 90°
- nadstřešní část 1,4 metru
- komín s keramickou vložkou, přisávání podlahou délky cca 3 metry
Děkuji.
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý nerezový komín (pro výpočet použit vícevrstvý, systémový komín s tepelným odporem komínové konstrukce 0,4 m2.K/W), umístěný v interiéru. Přívod vzduchu je ve výpočtu řešen samostatným kanálem, ve výpočtu pr. 125 mm, vedeným horizontálně 3 m. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 160 mm, do kterého by měla být připojena krbová vložka BeF THERM 6 kW (s akumulační obestavbou) o jmenovitém výkonu 6 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 262°C, hmotnostní průtok spalin 4,6 g/s a požadavek na tah 12 Pa (hodnoty dle technického listu výrobce spotřebiče). Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 7 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 160, při účinné výšce 7 m je splněna tlaková a teplotní podmínka. Rychlost proudění spalin vyšla nižší, než je normovaná hodnota 0,5 m/s.
Tlaková podmínka je splněna s rezervou 14,7 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 8,4°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,29 m/s.
Zlepšení rychlosti proudění spalin lze, obecně, dosáhnout např. zmenšením dimenze komínu nebo vyšším hmotnostním průtokem spalin (viz technická data výrobců spotřebičů).
Výpočtem byla orientačně ověřena možnost připojení krbové vložky o výkonu 7 kW, kde výrobce deklaruje vyšší hmotnostní průtok, a to 5,6 g/s. Ani v tomto případě není ve výpočtu dosaženo normované hodnoty rychlosti proudění spalin. Rychlost proudění spalin vyšla 0,36 m/s.
Celkové posouzení spalinové cesty je v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.




Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk