Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.9.22 / dotaz č. 143386
Dobrý den, na střeše našeho ubytovacího zařízení máme dost místa pro umístění až cca 120 kWp solární elektrárny.
Celková roční spotřeba subjektu je cca 250 MWh a čtvrthodinové maximum, protože jsme velkoodběratelem, nyní máme 80 kW. Tudíž nemalá část by byla určena k prodeji.

Pochopil jsem, že s velkou solární elektrárnou se už musíme registrovat jako výrobce elektřiny. Liší se nějak povinnosti, pokud bychom elektrárnu udělali těsně pod 100 kWp a třeba těch 120 kWp?

Bude nutné čtvrthodinové maximum zvýšit, aby odpovídalo kWp, nebo to může zůstat takto nižší a čtvrhodinové maximum je určeno jen pro sledování spotřeby?

Vodu ohříváme nyní tepelným čerpadlem. Jedna z firem nás přesvědčovala, že nejlepší je, když svítí, tak topit přímo 19 kW elektrickou patrnou ze slunce a tepelné čerpadlo využívat jen v noci. Že stačí mrak, aby čerpadlo se začalo střídavě vypína a zapínat a tím jeho snižovat životnost. Jak to vidíte?

Má z Vašeho hlediska význam bateriové úložiště a v jaké velikosti? Hned dvě firmy, co jsme poptávali, nás od toho zrazovaly, že výkupní ceny jsou nyní vysoké, že baterie jsou část s největší poruchovostí a nejkratší životností, zvyšují riziko požáru, vysoká cena komplikující návratnost apod. Ale nevím, zda to neříkali jen proto, že je neradi montují nebo třeba je nemají dostupné...

Předem děkuji.
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.

V současnosti není nutná licence pro podnikání v energetice pouze pro zdroje do 10 kW. Tato hranice se má v budoucnu (cca do roka) zvýšit, nicméně není jasné, jestli to bude 100 kW nebo méně. V této chvíli tedy musíte požádat o licenci pro podnikání v energetice u ERÚ (www.eru.cz). A je jedno, jestli to bude na 100 nebo 120 kW.

Dále musíte požádat distributora o předběžný souhlas s připojením výrobny. Může se stát, že vám povolí nižší připojený příkon (do 80 kW by to neměl být problém, limitující je velikost vaší trafostanice). Pokud distributor souhlasí s připojením, není důvod zvyšovat naše ¼ h maximum.

Aby se zamezilo cyklování TČ, lze regulaci nastavit tak,aby TČ po zapnutí běželo nějakou dobu (samozřejmě s limitem pro přehřátí systému). Topit elektřinou přímo není moc výhodné.

Baterii v současnosti spíše nedoporučujeme. Výhodnější je elektřinu prodávat do sítě (závisí to i na cenách, jaké nabídne váš obchodník). V budoucnu, až se poněkud stabilizují ceny elektřiny, můžete případně baterii doplnit. V tom případě ale asi nebude možné získat dotaci na samotnou baterii. Doporučujeme udělat jednoduchou ekonomickou analýzu, nakolik se baterie vyplatí. Je třeba uvažovat se životností 6 až 10 let – podle počtu cyklů nabití/vybití.

S pozdravem
J, Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk