Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.22 / dotaz č. 143452
Dobrý den. Podle průkazu energetické náročnosti mám tepelnou ztrátu domu 6996,7 W a výkon instalovaného tepelného zdroje minimálně 7 kW. Dodavatel tepelného čerpadla mi uvádí, že bude dostačující TČ s výkonem 6,06 kW (hodnota při -7 ° C/35 °C) + hydrobox s bivalentním zdrojem 6 kW. Já se ale obávám, že to nebude dostačující a že by byla vhodnější spíš vyšší řada s výkonem 8,11 kW (při -7 ° C/35 °C). Jde o Toshibu HWT-601HW-E, resp. HWT-801HW-E. Potřeboval bych vědět, jestli to menší TČ si nebude častěji dopomáhat tím bivalentním zdrojem a tím pádem bude větší spotřeba el. energie, nebo jestli naopak to větší TČ nebude spíš něco jako dražší elektrický kotel? Děkuji.
Dobrý den.
Tepelná ztráta domu se počítá pro venkovní teplotu -12°C (popř. -15°C podle lokality). Průměrná venkovní teplota v otopném období je vyšší. V Praze se např. pohybuje kolem 4°C a tak bude i tepelná ztráta objektu nižší, než uváděná v PENB. Tepelná čerpadla jsou na dimenzování velmi citlivá. Optimální provozní režim kompresoru je v oblasti výkonu 25 - 70%. Pokud není TČ vhodně nadimenzované dochází pak k vyšší spotřebě elektrické energie, většímu opotřebení, cyklování kompresoru při předimenzování, dochází k přetápění (regulace omezuje počty vypnutí) nebo naopak k nedotápění (regulace omezuje počty startů).
Navržené tepelné čerpadlo, na základě poskytnutých informací, se jeví jako vhodné pro objekt s tepelnou ztrátou 7 kW. Tepelné čerpadlo si bude vypomáhat bivalentním zdrojem při venkovních teplotách pod 0°C.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk