Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.22 / dotaz č. 143547
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je možné realizovat přívod vzduchu ke kamnům ne v podlaze, ale z půdy bungalovu vedením hned vedle ve vyzděné šachty vedle komínu? Vedení bychom realizovaly kruhovým potrubím. Výšku komínu budeme mít 7,9 m, výška půdy bude 3,4 m. Je nutné realizovat přívod vzduchu z nehořlavého materiálu?
děkuji
Vertikální vedení vzduchu je možné.

Vyhláška 268/2009 Sb. definuje pouze nutnost zajištění přívodu vzduchu z venkovního prostředí, nikoliv tedy způsob. Pokud je půda přirozeně dostatečně větrána, může být vzduch z této půdy považován za exteriérový.

Komplikací vertikálního vedení může být jeho tlaková ztráta, která musí být kompenzována disponibilním tahem komínu s daným spotřebičem.

V rámci revize spalinové cesty před zprovozněním musí být proveden normovaný výpočet dle ČSN EN 13 384. Lze tedy doporučit provést tento výpočet ještě PŘED vlastní realizací a předem si tak funkčnost daného řešení ověřit. Výpočet by měl zvládnout každý revizní technik spalinových cest, nabízí ho někdy i výrobci a kamnáři.

Materiál přívodu vzduchu musí být nenasákavý, což je fakticky jediná legislativně daná podmínka. Pokud celý nebo jeho část leží v oblasti, která je daným konkrétním spotřebičem nebo spalinovou cestou tepelně ovlivněna, musí být provedení nehořlavé.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk