Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.22 / dotaz č. 143892
Prosím o výpočet spalinové cesty pro akumulační mastková kamna Tulikivi TU1000/50 T. Komín s keramickou vložkou DN 180, tepelný odpor R59. Účinná výška 8m. Přívod vzduchu vertikální, betonovou tvarovkou, kruhový otvor DN 135.

Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý keramický komín (tepelný odpor komínové konstrukce 0,59 m2.K/W). Přívod vzduchu ke spotřebiči je zajištěn kanálem DN 135, který je součástí komínového systému. Vzduch je veden v betonové tvarovce, směrem dolů ke spotřebiči. Tím, že přívod vzduchu ke spotřebiči klesá, vzniká tlaková ztráta na přívodu vzduchu 10,2 Pa. Výpočtem byla ověřována dimenze keramické vložky DN 180 mm (dle požadavku tazatele), do které by měla být připojena akumulační mastková kamna Tulikivi TU1000/50 T. Technická data pro výpočet spalinové cesty byla převzata z databáze výpočtového programu KESA ALADIN. Jmenovitý výkonu 2,3kW, příkon 18,2 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 198°C, hmotnostní průtok spalin 17,8 g/s a požadavek na tah 12 Pa. Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 8 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 180, při účinné výšce 8 m jsou všechny podmínky výpočtu splněny.
Tlaková podmínka je splněna s rezervou 6,2 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 55,1°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,92 m/s.
Doporučujeme u dodavatele kamen ověřit technická data spotřebiče pro výpočet dle normy EN13384-1. V prohlášení o vlastnostech je uvedena nižší teplota spalin (144°C). V případě, že bychom do výpočtu dosadili tuto hodnotu, přestane výpočtově vycházet tlaková podmínka.
Jak je uvedeno výše, tím že je přívod vzduchu řešen vertikálně, vzniká poměrně vysoká ztráta na přívodu vzduchu, se kterou je třeba počítat. V tomto případě, výpočtově lépe vychází horizontální vedení přívodu vzduchu, kde je minimální tlaková ztráta.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk