Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.22 / dotaz č. 143979
Prosím o ověření tahu komínu, účinná výška 5 m, DN 200 mm, komín SCHIEDEL. Ke komínu je připojena krbová vložka Romotop HEAR R 2g 70.44.01. Přívod vzduchu je do krbové obestavby.
Komín špatně táhne.
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý komín s keramickou vložkou (tepelný odpor komínové konstrukce 0,4 m2.K/W), umístěný v interiéru. Přívod vzduchu je ve výpočtu řešen jako z místnosti. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 200 mm, do kterého je připojena krbová vložka Romotop HEAT R 2g 70.44.01 o jmenovitém výkonu 9 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 265°C, hmotnostní průtok spalin 8,1 g/s a požadavek na tah 12 Pa (hodnoty dle technického listu výrobce spotřebiče). Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda jsou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 5 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 200, při účinné výšce 5 m je splněna tlaková a teplotní podmínka. Rychlost proudění spalin vyšla nižší, než je normovaná hodnota 0,5 m/s.
Tlaková podmínka je splněna s rezervou 10,2 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 31,7°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,36 m/s.
Výpočet poukazuje na to, že komín je předimenzován, zejména v souvislosti s rychlostí proudění spalin.
Zlepšení rychlosti proudění spalin lze, obecně, dosáhnout např. zmenšením dimenze komínu nebo vyšším hmotnostním průtokem spalin.
Pokud je problém s tahem komínu, doporučujeme zaměřit se na přívod vzduchu, tzn. ověřit, zda není nějaká překážka na přívodu vzduchu (mřížka, zanesení, ucpání, malá dimenze vzduchového kanálu), vyzkoušet přivést ke spotřebiči při provozu více vzduchu (otevřít okno apod.).
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk