Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.22 / dotaz č. 144264
Dobrý den, jakožto stávající zakazník ČEZu jsem dostal nabídku obnovit koncem října fixaci na 3roky za 8,77 Kč/kWh u sazby D56d včetně distribuce. Topím, vařím, vše na elektřinu v celém baráku, tj. mám spotřebu minulý rok cca 14tis kWh/rok. Nainstaloval jsem letos TČ, takže se modlím, aby spotřeba kWh klesla. Zpět k nabídce ČEZu, při fixaci na rok chtějí okolo 13 Kč/kWh včetně distibuce a bez závazku okolo 13 kč také, prý včera opět zdražili {ještě před týdnem to bylo cca 9,30 kč na sml. bez závazku). 2 letou fixaci už nedělají. Když se podívám na ERU kalkulačku nabídek, tak tam nevidím, že by někdo nabízel pod 10Kč za kWh, spíše nikdo ani nepřijímá nové klienty. Můj dotaz prosím zní:"Když uzavřu sml. na 3 roky {pod tíhou těchto okolností), mám možnost někdy dříve než za 3 roky od sml. odstoupit? Myslím, že ERÚ něco takového řešil, či snad povolil spotřebitelům u takto dlouhodobých sml. odstoupit s 3 měsíční výpovědní lhůtou? Moc děkuji za pomoc.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Dle obchodních podmínek ČEZ (https://www.cez.cz/cs/podpora/vsechny-clanky/obchodni-podminky-elektrina-59100) je možné podle bodu III.6 odstoupit od smlouvy na dobu neurčitou nikoliv na dobu určitou.
Přesné znění je:
6. Je-li Smlouva uzavřena na dobu neurčitou, může ji jedno- stranně písemně vypovědět každý z Účastníků s uvedením výpovědní lhůty v délce alespoň 3 měsíců, jež končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního roku, v němž byla výpověď doručena druhému Účastníku.
K ukončení smlouvy je nutné znát její přesné podmínky, které jsou ve smlouvě stanoveny. Obecně pokud smlouva bude vypovězena předčasně hrozí riziko smluvní pokuty (https://www.eru.cz/vzory-pro-odstoupeni-nebo-vypoved-smlouvy).

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk