Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.22 / dotaz č. 144454
Dobrý den,
máme nizkoenergetický rodinný dům vytápěný kondenzačním plynovým kotlem. Spotřeba plynu na topení a TUV je 13MW / rok. Problém je v tom, že máme fixovanou cenu elektřiny, ale plyn nyní nakupujeme za plovoucí cenu, protože fixace je možná pouze za ceny přes 10Kč/kWh. Takže pro nás neplatí běžná srovnání těchto komodit. Dlouhodobý záměr je přechod na tepelné čerpadlo, které ale nelze získat letos.

Zvažujeme variantu pořídit (dočasně) elektrický kotel (máme fixaci elektřiny na 2 roky). Otázka je, jakou spotřebu elektřiny máme očekávat pro dosažení ekvivalentu plynu - bude to opět 13MW v elektřině?
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Pro výpočet spotřeby elektřiny jako náhrady za plyn je nutné vzít v potaz více externalit. Je důležité vědět zda budete stejným způsobem vytápět (vnitřní teplota, teplota otopné vody), budete mít stejnou spotřebu teplé vody a zda budou srovnatelné klimatické podmínky. Pokud by bychom vše zjednodušili a řekli, že vše zůstane stejné, je pravděpodobné, že hodnoty spotřeby budou velmi podobné spotřebám plynu.
Současně je ale nutné vzít v úvahu, že nyní máte v objektu hlavní jištění, které nepředpokládá zdroj typu elektrického kotle. Pokud by jste navyšovali jištění, tak by Vás dodavatel nutil ke změnili tarifu s ohledem na nový způsob vytápění objektu. I z tohoto důvodu je nutné velmi pečlivě zvážit všechny dopady změny zdroje vytápění a ohřevu TV.
Dále je dobré zmínit, že od začátku roku budou platit státem dané podmínky na maximální ceny komodit a to i u spojových cen nákupu elektřiny a plynu tzv. úsporný tarif.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk