Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.22 / dotaz č. 144463
Dobrý den, chystáme se pořídit tepelné čerpadlo voda/vzduch na městský pozemek. Jedná se o malý bytový dům v Bechyni se 4 vlastníky. Bydlíme v přízemí a technologie k čerpadla bude umístěna ve sklepě pod naším bytem, pouze venkovní jednotka bude před domem. Prosím o poskytnutí informací, co všechno budeme potřebovat, aby bylo vše dle zákona a my se vyvarovali problémů. Budeme žádat o dotaci. Moc děkuji.
Dobrý den,
předpokládám, že se bude jednat o tepelné čerpadlo systému vzduch-voda. Energie bude získávána pomocí venkovní jednotky z okolního prostředí (vzduch) a bude následně předávána do topné vody.
Vzhledem k faktu, že se jedná o bytový dům, lze předpokládat, že výkon tepelného čerpadla bude větší než 20kW.

Stavební zákon (zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů) uvádí taxativně v § 103, které stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadují stavební povolení ani ohlášení. Tepelné čerpadlo lze považovat za zařízení pro výrobu energie. V § 103, odst. 1, písm. e), bod 9. stavebního zákona je k tomuto uvedeno: " stavby a zařízení pro výrobu energie s celkovým instalovaným výkonem do 20 kW s výjimkou stavby vodního díla". Z hlediska povolování je tedy rozhodující hranice instalovaného výkonu 20kW. Tepelné čerpadlo (vzduch-voda) s celkovým instalovaným výkonem do 20 kW nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení.

Povolovacímu aktu však předchází akt umístění (v tomto případě umístění zařízení). Stavební zákon v § 76, odst. 1 uvádí: " Umisťovat stavby nebo zařízení, jejich změny, měnit vliv jejich užívání na území, měnit využití území a chránit důležité zájmy v území lze jen na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu, nestanoví-li zákon jinak." V § 79, odst. 2 stavebního zákona jsou pak uvedeny taxativně stavby a zařízení, které nevyžadují rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. Tepelné čerpadlo v těchto výjimkách však uvedeno není. Lze tedy konstatovat, že umístění tepelného čerpadla (rozhodnutí o umístění stavby nebo územní souhlas) bude potřeba vždy (i při výkonu pod 20kW).

Vzhledem k faktu, že venkovní jednotka tepelného čerpadla je zdrojem hluku, bude zejména prověřováno v rámci umístění tepelného čerpadla, že nedochází k překročení hygienických limitů hluku v chráněných prostorech (i sousedních). Jedná se o jeden z důležitých chráněných zájmů v území. V této souvislosti bude nutné získat souhlasné závazné stanovisko orgánu ochrany veřejného zdraví (Krajská hygienická stanice). Může být požadována např. hluková studie, kterou bude prokázáno, že nedojde instalací nového zdroje hluku do území k překročení hygienických limitů hluku. Dále může být předepsáno kontrolní měření hluku po instalaci tepelného čerpadla. Při výběru konkrétního tepelného čerpadla je tedy velmi důležité sledovat i jeho akustické parametry. Dále je nutné zabývat se správným návrhem umístění venkovní jednotky (zejména z hlediska vzdálenosti od chráněných prostorů).

Celý schvalovací proces (umístění i případné povolení či ohlášení) doporučuji konzultovat na příslušném stavebním úřadu, který dle místních podmínek sdělí, jaká případná další stanoviska či vyjádření dotčených orgánů a vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury bude vyžadovat.

S pozdravem Martin Stejskal