Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.22 / dotaz č. 144670
Dobrý den, společnost Innogy našemu SVJ nabídla uzavřít smlouvu na odběr plynu na rok za okamžitou cenu na burze. Naše spotřeba plynu, kterým topíme ve společné kotelně je okolo 160 MWh za rok. Smlouvu máme uzavírat toto pondělí 24.10.22 mezi 12.00 - 14.00. Je tato smlouva pro nás výhodná? Jaké jsou současné ceny na burze? Máme tuto smlouvu uzavřít, nebo je předpoklad, že cena třeba klesne? Nebo nám to má být jedno, protože budeme stejně platit zastropovanou cenu?
Děkuji
díky moc napsal jsem to takto:
 Dobrý den, děkujeme za dotaz

Cenový strop se týká cen v roce 2023, tedy od 1. ledna 2023. Dodavatelé však budou povinni do 30 dnů po vyhlášení cenového stropu upravit zákazníkům zálohy a zaslat jim upravený rozpis záloh.

Zastropování ceny proběhne automaticky, zákazník nemusí o nic žádat

Zákazník, který má sjednanou nižší cenu elektřiny či plynu, než je stanovený strop, hradí dodavateli sjednanou cenu podle smlouvy o dodávce nebo sdružených službách dodávky elektřiny či plynu. Stávající smluvní vztah zůstává nedotčen novou regulací – do té doby, dokud sjednaná nižší cena ve smlouvě platí.

U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 Kč/KWh, tedy 3,025/KWh s DPH. Stálý měsíční plat za dodávku plynu se stanoví ve výši 130 Kč/odběrné místo za měsíc.

 Z toho mi vyplývá, že pokud budete mít sjednanou nižší cenu, než je zastropená budete platit nižší sjednanou cenu. V případě že by cena na burze byla nad zastropovanou budete platit jen zastropovanou cenu.
 
Otázka je, jak dlouho bude zastropování platit (zatím je to jen na rok 2023) a jak se dál budou vyvíjet ceny plynu na burze.

Ke smlouvě se nemohu vyjadřovat - neviděl jsem jí, ale i tak nemohu zasahovat do obchodních vztahů.
Stejně tak vývoj ceny na burze nemohu predikovat.
Odpovídá:  Ing. Jan Kvasnička - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk