Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.22 / dotaz č. 144765
Dobrý den, obnovuji starý komín, do kterého chci připojit nová kamna na dřevo o výkonu 5 KW (120 mm průměr připojení kamen). Komín má celkovou délku 14,5 metrů, (rozměr je 15x15 cm) kde v suterénu je otvor na vybíraní nepořádku. Kamna jsou v přízemí. Tzn. cca 12,5 metru k vyústění komínu. Jedná se o starý cihlový komín (cca 70 let). Kominík mi tvrdí, že z důvodu, aby dostala spalinová cesta revizi, musím vyfrézovat komín pro ,,trubku" o průměru 15 cm. Frézovat se mi nechce a norma pokud ji správně rozumím požaduje minimální průměr 14 cm, kdy pak teoreticky se nemuselo frézovat, pokud by se tam dala ,,roura" o menším průměru. Jaký lze dát nejmenší průměr vložky komína pro tyto kamna? Popř. jaké byste mi doporučili řešení, aby se nemuselo frázovat.

Moc děkuji za odpověď
Vložkování je jednou z možných metod sanace vnitřního povrchu komínu, nebo zmenšení jeho dimenze. Neexistuje závazný právní předpis, který by vložkování jakéhokoliv komínu taxativně požadoval.
Z toho vyplývá, že pokud kominík doporučuje, nebo hůře požaduje, vložkování, musí uvést jasný důvod, který je navíc legislativně podložený. Vyžadování frézování a vložkování bez jasného důvodu, nebo s obecným odkazem typu "nedostane revizi", lze to považovat minimálně za matoucí jednání, ale spíše za zneužití postavení dle Občanského zákoníku.
Z Vašeho dotazu reálný důvod pro vložkování nevyplývá, i když poškození vnitřního povrchu u zděného komínu starého 70 let je pravděpodobné.
Minimální dimenzi trubky určené k odvodu spalin stanoví ČSN 73 4201:2016 , a to pro pevná paliva 140 mm. Ve stejném článku je pro jednovrstvé zděné komíny povolen i rozměr 150 x 150 mm.
Z toho vyplývá:
- pokud stávající komín má vyhovující vnitřní povrch dle zatřídění spalin připojeného spotřebiče, není vložkování nutné,
- pokud výše uvedená podmínka není splněna, lze vložkovat jakýmkoliv průměrem od DN 140 mm.
Průměr odvodu spalin, tedy i vložky, podléhá povinnosti výpočtu dle ČSN EN 13 384-1, přičemž průměr musí odpovídat parametrům spalin konkrétního spotřebiče. Primárně tedy musí být proveden tento výpočet, aby byl případný průměr vložky, nebo rozměr stávajícího komínu potvrzen.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk