Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.22 / dotaz č. 144803
Dobrý den, potřeboval bych nadimenzovat komín pro peletová kamna Eva Calór Serena. Komín nerezový, fasádní. Dimenze 100 mm. Účinná výška 7,5 m. Valbová střecha sklon 35° Vzduch přes stěnu 0,6 m.
Děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro exteriérový, vícevrstvý nerezový komín. Přívod vzduchu ke spotřebiči bude zajištěn samostatným kanálem z vnějšího prostředí. Pro výpočet byl zvolen nerezový komín s tepelným odporem komínové konstrukce 0,41 m2.K/W (30 mm minerální izolace). Výpočtem byla ověřována dimenze komínu DN 100, do kterého by měla být připojena peletová kamna Eva Calór SERENA o výkonu 7 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 179°C, hmotnostní průtok spalin 5,1 g/s a požadavek na tah 11 Pa (hodnoty dle technického listu výrobce spotřebiče, pro plné zatížení) a o výkonu 2,5 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 74°C, hmotnostní průtok spalin 2,1 g/s a požadavek na tah 10 Pa (hodnoty dle technického listu výrobce spotřebiče, pro částečné zatížení). Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče.
Výpočtem byla ověřována funkčnost spalinové cesty dle požadavku tazatele.
Podmínky normovaného výpočtu pro dimenzi DN 100 jsou splněny při plném zatížení spotřebiče. Podmínky nejsou splněny při částečném zatížení spotřebiče.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 100, při účinné výšce 7,5 m je tlaková podmínka splněna s rezervou 4,8 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 17°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,76 m/s.
Při částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 100, při účinné výšce 7,5 m není splněna tlaková podmínka o 5,5 Pa. Teplotní podmínka není splněna o 24,7°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,25 m/s, přičemž normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Zlepšení teplotní podmínky lze obecně dosáhnout zmenšením dimenze, snížením výšky komínu a zvýšením teplotního odporu komínové konstrukce (možnost snížení komínu doporučujeme ověřit s revizním technikem, s ohledem na normovanou výšku komínu nad rovinou valbové střechy). Snížením účinné výšky komínu, však dojde ke zhoršení tlakové podmínky, kterou lze naopak zlepšit zvýšením účinné výšky komínu.
Pro DN 80, při plném zatížení spotřebiče, při účinné výšce 7,5 m je tlaková podmínka splněna s rezervou 0,5 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 28,7°C. Rychlost proudění spalin vyšla 1,18 m/s.
Při částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 80, při účinné výšce 7,5 m není splněna tlaková podmínka o 5,4 Pa. Teplotní podmínka není splněna o 24,7°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,4 m/s.
Celkové posouzení spalinové cesty je v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk