Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.10.22 / dotaz č. 144889
Dobrý den,
v rámci developerského projektu máme zakoupenou novostavbu rodinného řadového domu a momentálně řešíme způsob jeho vytápění. Standardem je zde elektrické podlahové vytápění a elektrický bojler o objemu 160 l. Za doplatek je možné tento způsob změnit za tepelné čerpadlo – bylo by využito čerpadlo vzduch-voda značky Vaillant, model aroTHERM plus VWL 75/6.
Podle PENB je spotřeba energie na vytápění 6,1 MWh/rok, na teplou vodu 3,5 MWh/hod. Plocha domu je cca 157 m2.
Prosím o radu při porovnání obou způsobů a případné úspory.
Děkuji.
Dobrý den, v současnosti při situaci, kdy je cena enargií zaklínadlem číslo 1 , je potřeba rozumě s enargií (ať je v jakékoli formě) hospodařit. Při použití podlahového vytápění odporovým drátem, je 1kWh elektrické energie přeměněna zase pouze na 1kWh tepelné energie. Při pužití tepelného čerpadla je topný faktor s ohledem na venkovní teplotu až čtyřikrát vyšší, cuž znamená, že 1kWh elektrické emergie získáte až 4kWh tepelné energie. Samozřejmě to píšu laicky , pro vás doufám srozumitelně. Neznám zepelné ztráty objektu, nejde z toho odvodit potřebný topný výkon TČ-. Ale pokud ten typ jako nadstandard nabízejí, tak je to potřeba brát jako fakt, že to bude fungovat. Samozřejmě ohřev TUV řešte také přes TČ. Stále platí že 1 KWH vložená = až 4kWh výsledku. Hrubý výpočet:
standard 6,1+ 3,5 MWh x vaše cena za elektrickou energii (9, Kč/kWh?) = cca 86 000,- Kč/rok
TČ (6,1+3,5)/3,5 (COP)x9 = cca 25 000Kč /rok
Samozřejmě je tam investice, do TČ a do teplovodního vytápění (aspoň se domnívám že máte navrženo elektické odporové vytápění. Do budoucna by jste mohli na teplovodní systém připojit i krbová kamna s výměníkem - pokud máte navržen komín.
V případě nejasností mě prosím kontaktujte znovu.
S pozdravem
MM