Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.22 / dotaz č. 144954
1. Pokud si SVJ pořídí FVE, mohou elektřinu spotřebovávat i jednotlivé domácnosti? Za jakých podmínek? Případně je možné ji prodat „sousedům“, třeba vedlejšímu Albertu? Za jakých podmínek?
2. FVE od určitého výkonu (nyní 10 kWp, v budoucnu zřejmě 50 kWp) musí mít stavební povolení a licenci. Jak obtížné je toho dosáhnout?
3. Naše SVJ se skládá ze dvou domů. Bude-li FVE na obou, lze s nimi počítat jako se dvěma elektrárnami, aby se snáze vešly do limitu, nebo je vždy třeba výkon sčítat?
Dobrý den, děkuji za vaše dotazy.

V současnosti se připravuje nový zákon o komunitní energetice, který má změnit hodě z toho, na co se ptáte. Je otázka, bude-li přijat v příštím roce nebo někdy jindy. Níže proto uvádíme odpovědi odpovídající současné legislativě.

1a)
Aby se elektřina z FVE mohla spotřebovávat v domácnostech, je třeba udělat změnu v elektroinstalaci. Všechna odběrná místa (jednotlivé domácnosti) se sloučí do jednoho. Jednotlivé domácnosti vypoví smlouvy se svými dodavateli a SVJ uzavře novou smlouvu s dodavatelem a distributorem. V ideálním případě může stačit instalovat fakturační elektroměr na patu objektu. Elektřinu z FVE pak spotřebovávají jednotlivé domácnosti a SVJ jim přefakturovává elektřinu nakoupenou ze sítě (např. podle podružných elektroměrů instalovaných na místě dřívějších fakturačních elektroměrů jednotlivých domácností).

Pokud některá domácnost s tímto řešením nesouhlasí, je třeba zachovat jí stávající připojení, což může znamenat nutnost vybudovat samostatné kabelové vedení od bytu na patu objektu. Domácnosti přijdou o tarif D (sazba pro domácnosti) a SVJ bude mít tarif C (podnikatelská sazba). To nemusí být pro některé domácnosti výhodné.

Sloučení domácností do jednoho odběrného místa může přinést snížení plateb tzv. za jistič. Pozor však na správnou kalkulaci, často se setkáváme se zcela nerealistickými výpočty dealerů.


Sloučení domácností do jednoho odběrného místa může přinést snížení plateb tzv. za jistič. Pozor však na správnou kalkulaci, často se setkáváme se zcela nerealistickými výpočty dealerů.

1b)
Abyste mohli prodat elektřinu sousednímu objektu, musíte se propojit vlastním vedením (natáhnout si svoje dráty). Jak si dohodnete cenu a další podmínky, je už na vás. Podrobněji viz: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/15280-podminky-primeho-prodeje-vlastni-vyrobene-elektriny

2)
O vydání stavebního povolení rozhoduje stavební úřad, pokud není objekt památkově chráněný nebo v památkové zóně, nebo pokud neprotestuje autor architektonického návrhu, neměl by s tím být problém. Podmínky pro získání licence jsou zde: https://www.eru.cz/udeleni-licence

3)
Pokud bude každá FVE připojena na samostatný dům, resp. samostatně k síti, měla by být posuzována samostatně. Pokud bude jejich výkon spojen, posuzuje se jako jedna FVE.
Více k tématu např. zde: https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/24440-aktualni-podminky-pro-stavbu-fotovoltaicke-elektrarny-podzim-2022

S pozdravem
K. Srdečný