Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.22 / dotaz č. 145063
Dobrý den, mám následující dotazy:

Jsem klientem PPAS. Na další období 01.01.2023 - 31.12.2023 mi poslali:

1) nabídku sdružených služeb dodávky elektřiny - nabídka ceny silové elektřiny (neregulovaná část): cenová nabídka dodávky elektřiny na hladině NN s FIXní cenou - distribuční sazba D25d - cena VT: 13.986,- Kč/MWh, cena NT: 13.986,- Kč/MWh, stálý plat: 0,- Kč/měsíc
Všechny ceny uvedené jsou bez DPH a bez daně z elektřiny. Regulovaná část ceny elektřiny bude účtována v souladu s platným Cenovým rozhodnutím ERÚ. Odchylky skutečné spotřeby nejsou nijak zpoplatňovány ani penalizovány.
Zákazník je povinen hradit měsíční zálohy. Výše zálohy na dodávku el. bude vypočtena ze sjednaného množství el. ve výši 100 % z celkové ceny dodávky.
PŘED zahájením dodávky MUSÍ BÝT ZÁKAZNÍKEM SLOŽENA JISTINA VE VÝŠI 10 % Z PŘEDPOKLÁDANÉ ROČNÍ CENY DODÁVKY.
Tato nabídka je pro 2 odběrná místa, obě mají sazbu D25d, 1. OM má předpokládanou roční spotřebu NT MWh: 0,471 a VT MWh: 0,188, druhé OM má předpokládanou roční spotřebu NT MWh: 17,161 a VT MWh: 2,416.

2) nabídku sdružených služeb dodávek zemního plynu - nabídka ceny ostatních služeb dodávky: cena komodity stanovená FIXní cenou - cena za dodávku plynu je sjednána jako fixní v Kč/MWh a tato cena zahrnuje cenu vlastní komodity ZP, cenu za přepravu plynu (kapacitní i komoditní část) a službu strukturování (kapacitní i komoditní část) bez DPH.
Cena je stanovena:
Cena za ostatní služby dodávky: 5.607,- Kč/MWh
Cena stálého měsíčního platu za OM: 0,- Kč/OM
Tolerance sjednaného množství ZP: nevyhodnocuje se
Všechny ceny uvedené v nabídce jsou bez DPH a bez daně z plynu. Regulovaná část ceny plynu bude účtována v souladu s platným Cenovým rozhodnutím ERÚ.

Zákazník je povinen hradit měsíční zálohy. Výše zálohy na dodávku plynu bude vypočtena ze sjednaného množství plynu ve výši 100 % z celkové ceny dodávky.
PŘED zahájením dodávky MUSÍ BÝT ZÁKAZNÍKEM SLOŽENA JISTINA VE VÝŠI 10 % Z PŘEDPOKLÁDANÉ ROČNÍ CENY DODÁVKY.
V případě nárůstu cen ZP si společnost PPAS vyhrazuje právo předloženou nabídkovou cenu do data platnosti odvolat.
Tato nabídka platí pro jedno odběrné místo, objem dodávky ZP MWh/rok: 17,1.

Mé dotazy:
I) jsou ceny, které mi PPAS nabízí za el. a ZP odpovídající současným běžným cenám za el. a ZP - ve srovnání s ostatními dodavateli el. a ZP? Vím, že ceny velmi narostly a kolísají, ale přece jen, pokud byste měli srovnat tyto nabízené ceny - pohybují se někde v průměru cen nabízených ostatními dodavateli?
II) PPAS požaduje platbu jistiny, a to v případě el. i ZP! Není mi jasné, proč bychom měli platit zálohy a navíc ještě jistiny a v tomto smyslu tak předfinancovávat Obchodníka. To je nějaká novinka? Mají to i někteří jiní dodavatelé? Kteří?
III) S ohledem na výše uvedené, doporučujete nám zůstat u PPAS, nebo přejít ke konkurenčnímu dodavateli?

Moc Vám děkuji.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:

Cena elektřiny na velkoobchodním trhu je výrazně proměnlivá. Protože spotřebu elektrické energie nelze zcela přesně odhadnout, v síti se vždy budou vyskytovat malé odchylky, které je potřeba v reálném čase vyrovnávat. Tuto regulaci provádí provozovatel přenosové soustavy, kterým je v České republice společnost ČEPS a.s.. Její řídící středisko sleduje v reálném čase spotřebu elektřiny v ČR a zajišťuje vyrovnávání výroby se spotřebou.

V současné době značných turbulencí se mi jeví jako nejrychleji reagující kalkulačka na stránkách TZB-info. Ceny, které Vám nabízí Váš dodavatel, se mi jeví jako spotové ceny, při kterých nese dodavatel minimální riziko. Pro možnost jistin a cen za elektrickou energii doporučuji obrátit se na Energetický regulační úřad.

Přejít k jinému dodavateli můžete 1 x ročně a při změně cen. Výběr doporučuji dle kalkulačky TZB-info.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB