Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.11.22 / dotaz č. 145166
Dobrý den, máme starý rodinný dům, materiál opuka, některé obvodové zdi až 80 cm. Dům není zateplený, půda je zateplená, okna a dveře plastové. Dům má snížené přízemí ca 50m2 a první patro ca 80 m2. Dosud vytápíme plynovým kotlem Viadrus, který ale potřebuje buď vyměnit nebo nahradit jinou technologií. Radiátory litinové, rozvod topení v silných litinových rourách. Spotřeba plynu je asi 43.000 m3. Voda je ohřívaná elektrickým bojlerem, který chceme zachovat.
Momentálně uvažujeme o přechodu na tepelné čerpadlo, ale nejsem si jista, zda je tepelné čerpadlo vhodné, zda zvládne vytopit starý dům. Máme nabídku na čerpadlo TOSHIBA ESTIA 14kW + elektrický záložní dohřev 9kW.
Děkuji předem za posouzení.

Dobrý den,
změna plynového kotle za tepelné čerpadlo by si zasluhovala podrobnější zhodnocení minimálně ze 2 pohledů:
1) Výkon zdroje tepla – výkon zdroje se dimenzuje podle tepelné ztráty objektu. Tepelnou ztrátu lze buď přibližně odhadnout, nebo spočítat. Ze zaslaných informací bohužel nelze kvalifikovaně odhadnout tepelnou ztrátu.
Velmi rámcovou představu si lze udělat dle spotřeby energie na vytápění. Uvedená spotřeba plynu 43.000 m3 je extrémně vysoká, předpokládám, že půjde spíše o 43.000 kWh. Ani to není malé číslo, ale více odpovídá popsanému typu domu. Z toho by bylo možné usuzovat na tepelnou ztrátu okolo (spíše přes) 20 kW.

2) Dostatečný výkon otopné soustavy při nižším teplotním spádu – Uvedené tepelné čerpadlo má maximální výstupní teplotu 60°C. Otázkou je na jaký teplotní spád, byla dimenzována stávající otopná soustava. Pokud na výrazně vyšší teploty, může se stát, že při nižší teplotě vody v topení by soustava nebyla schopná především při velkém mrazu objekt vytopit na komfortní teplotu.

Pro konkrétní zhodnocení buď musíte oslovit projektanta TZB, který situaci prověří, nebo věřit zkušenostem dodavatele.

K přípravě teplé vody – doporučuji zvážit, zda není možné i systém přípravy TV připojit k tepelnému čerpadlu. Čistě ekonomicky je výhodné, když už investujete do TČ, aby pokrývalo i spotřebu teplé vody, tedy šetřilo provozní náklady i v této oblasti.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk