Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.11.22 / dotaz č. 145168
Dobrý den,
Prosím Vás o výpočet průměru spalinové cesty dle přiloženého excelu. Chtěli bychom umístit krbová kamna do rekreačního bytu jako pomocné vytápění a zajímalo by nás, zda by stačilo vyvložkovat komín nerezovou vložkou o průměru 130 mm. Máme problematicky frézovatelný komín o průměru 135-140 mm a tak není možné instalovat vložku 150 mm.
Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.


Orientační výpočet byl zpracován pro zděný komín s nerezovou vložkou bez izolace (tepelný odpor komínové konstrukce dopočítán 0,22 m2.K/W). Přívod vzduchu ke spotřebiči je zajištěn samostatným kanálem DN 110. Výpočtem byla ověřována dimenze nerezové vložky DN 130 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu by měla být připojena krbová kamna HAAS+SOHN UKA o jmenovitém výkonu 6 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 376°C, hmotnostní průtok spalin 4,6 g/s a požadavek na tah 12 Pa (hodnoty dle technických informací výrobce spotřebiče). Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 4 m (v dotazu není účinná výška uvedena).
Upozorňujeme, že legislativně není možné připojit spotřebič na pevná paliva do komínu menší dimenze než je DN 140 mm.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 130 i DN 140, při účinné výšce 4 m jsou všechny podmínky výpočtu splněny.
Pro DN 140: Tlaková podmínka je splněna s rezervou 9,1 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 22,3°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,49 m/s.
Teoreticky, pro DN 130: Tlaková podmínka je splněna s rezervou 9,2 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 26,4°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,56 m/s.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk