Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.22 / dotaz č. 145607
Dobrý den.

Pro naše SVJ (klasický zděný bytový dům, 6 jednotek, vytápění plynem, ohřev vody elektřina) zvažujeme alternativu vytápění instalaci tepelného čerpadla.

Můžete prosím poradit, jaké jsou (pokud vůbec?) v této oblasti aktuálně možnosti (technologie + dotační programy)?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

vzhledem k relativně malému počtu bytových jednotek lze dle mého názoru vhodně využít tepelné čerpadlo pro vytápění a přípravu teplé vody ve vašem bytovém domě. V současnosti ale dotační programy nepodporují výměny plynových kotlů za jiný zdroj. Dotace z programu Nová zelená úsporám se vztahují na výměnu neekologických kotlů nižší než 3. třídy a lokálních topidel na pevná paliva, využívaných jako hlavní zdroj tepla, za kotel na biomasu či tepelné čerpadlo. Kotlíkové dotace pak na nízkopříjmové domácnosti. To ovšem neznamená, že se tato situace v brzké době nezmění alespoň pro některé typy plynových kotlů.

Podle vašeho popisu (ohřev vody elektřinou) dokáži takhle bez bližších znalostí doporučit prověření instalace fotovoltaických panelů na střechu objektu, nebo přímo technologii solárního ohřevu teplé vody. Na obě uvedené technologie lze získat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Každý objekt je nutno řešit individuálně. Program EKIS (potažmo m-ekis), který jste využili pro položení dotazu, lze taktéž zdarma využít pro konzultaci nebo zpracování Návrhu energetického opatření pro konkrétní bytový dům. V návrhu vám energetický specialista, po detailní prohlídce bytového domu, popíše jednotlivá opatření pro úspory energií, vyčíslí orientačně investiční náklady a předpokládané úspory. Dostanete i návod, který dotační program využít. Pokud se následně rozhodnete dotaci využít, může vám specialista (opět zdarma) poskytnou tzv. dotační asistenci při vkládání dotace do systému.

Přehled aktuálně vypsaných dotačních programů pro bytový dům:

https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/

Neváhejte se na mne obrátit, budu Vám rád nápomocen a těším se na spolupráci.