Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.22 / dotaz č. 145640
Dobrý den,

mám na Vás dotaz, který mi nebyl schopen jasně zodpovědět ani náš dodavatel plynu ani help-linka 1212 a z MPO mě přesměrovali na Vás.

Jsme středně velký podnik - provozujeme horský hotel v Beskydech. Jsme střdoodběratelé plynu s roční spotřebou cca 1.200 MWh. Plynem vytápíme a vaříme. V rámci dřívějších snah o energetickou úspornost jsme před 9 lety inovovali kotelnu a s přechodem na plyn nahradili jeden kotel kogenerační jednotkou s tepelným výkonem 60 kW a s elektrickým výkonem 30 kW.

Nemáme jasno, zda od 1.1.2023 se na nás bude vztahovat zastropování cen plynu do výše 80% max. spotřeby za posledních 5 let nebo nebude, když z malé části odběru plynu (cca 10%) vyrábíme elektřinu? Dodavatel plynu (Innogy) má za to, že zastropování se nebude týkat pouze té části spotřeby, kterou vykazujeme OTE a ERÚ na výrobu elektřiny, na help-lince jsem dostal protichůdné informace, že je to naše věc, jaké plynové spotřebiče máme a nebo že nebudeme mít na zastropovanou cenu žádný nárok.

Buďte tak laskavi a prosím o odpověď, jak to s nárokem na zastropování ceny plynu v našem případě bude, případně co by bylo nutné udělat, abychom na zastropování nárok měli.

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den
dotazujete s správně a jeden den po novelizacei nařízení o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci, které bylo dne 2.11.2022.

Vláda dne 5. 10. 2022 schválila nařízení o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci, tedy tzv. zastropování cen elektřiny a plynu pro kalendářní rok 2023. Cenový strop se týká mimo domácností a veřejného sektoru i řady podnikatelských subjektů a to i těch klasifikovaných jako malé a střední podniky.

Dne 2. 11. 2022 došlo k novelizaci výše uvedeného nařízení. Kategorie střední odběratel je do odběru 4200 MWh/rok, limit byl novelou zrušen, tudíž do téhle kategorie stále spadáte. Maximální cena plynu se má uplatnit na 80 % nejvyšší měsíční hodnoty odběru plynu v odběrném místě zákazníka, který je malým nebo středním podnikatelem, bez ohledu na kategorii odběru.

Detailní náhled na charakter odběru je nutno posuzovat individuálně na základě více kritérií v rámci spotřeby energie a její využití.

U plynu jde o zastropování ceny dodávek a je uvedeno:

pro malé a střední podníky do výše 80 % z nejvyšší měsíční hodnoty spotřeby v daném měsíci za posledních pět let s podmínkou, že nesmí vyrábět z plynu elektřinu.

Myslím že do podmínky nemožnosti z dodaného plynu vyráběr el. energii spadáte, ale detailní vyhodnocení, či stanovení přesného odběrového charakteru s určením cenového stropu je nutno posoudit individuálně dle odběrového místa.

Hezký den
Adam Bialek