Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.22 / dotaz č. 146253
Dobrý den,
jako firma primárně řešící silno a slabo proud by jsme rádi pro naše klienty zajistili i Instalaci FVE včetně vyřízení dotace. Mám dvě otázky:
1. Na jednom objektu je nyní vedeno na katastru řízení o nesouladu se skutečným stavem. Vzniklo digitalizací map atd. Nedokážu odhadnout jak a kdy se to vyřeší. Může to mít vliv a získání dotace??
Zároveň by jsme rádi nainstalovali 19,98kWp pro vlastní spotřebu (provoz a spotřeba objektu je cca 48MWh/rok). Předpokládám že je potřeba licence u ERÚ a dotace bude stále max. 205.000,-
2. Klient bydlí v objektu, kde je vlastníkem (SJM) 1/2 domu. Na tuto polovinu by chtěl nainstalovat FVE. Na hranici jsou dva Elektroměry (pro každou polovinu). Budeme potřebovat souhlas majitele druhé poloviny? Také SJM. Bude moct v budoucnu i tento majitel žádat o dotaci, pokud by se rozhodl pro FVE??

Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den,

k Vašim dotazům.
1) V rámci dotačního programu NZÚ není možné získat dotaci na FVE s výkonem větším než 10 kWp.
2) V rámci jedné žádosti by bylo nutné zajistit souhlas prohlášení spoluvlastníků. Zda bude moct žádat o dotaci i druhý majitel v budoucnu bude záležet na podmínkách dotačního programu v době případného záměru.

S pozdravem, Jan Škoda
Odpovídá:  Ing. Jan Škoda - EKIS Praha Consultora tisk