Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.22 / dotaz č. 146431
Dobrý den,
uvažuji o pořízení tepelného čerpadla. Dostala se ke mě nabídka čínského tepelného čerpadla firmy Power World, která je OEM výrobcem. Chtěl jsem se zeptat, jaké zkušenosti jsou s čínskými čerpadly v současné době. Jsou stále považována za méně kvalitní nebo jsou již kvalitativně na srovnatelné úrovni jako čerpadla od renomovaných značek?
Popřípadě na co bych se měl jako uživatel při výběru čínského tepelného čerpadla zaměřit?
Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Poradenství EKIS je zaměřeno obecně na problematiku úspor energií, neřeší výběrová řízení pro zákazníky, bylo by to zřejmě i v rozporu s pravidly poradenství. Ve své projekční praxi jsem pracoval spíše s produkty severské provenience, obzvlášť co se týká tepelných čerpadel vzduch – voda. Znal jsem montážní firmy, které nevhodně navržené tepelné čerpadlo co do výkonu, navíc levné a nekvalitní namontovaly do nezatepleného domu s velkou tepelnou ztrátou s topnou soustavou s otopnými tělesy. To nutně muselo skončit nezdarem a nešťastní obyvatelé domu pak přecházeli na vytápění peletovým kotlem. Také z toho plyne, že samotné tepelné čerpadlo nemusí být jedinou příčinou toho, že výsledek není dobrý.
Na druhé straně je pravda, že existuje jen několik výrobců komponentů tepelných čerpadel, jako jsou kompresory, výměníky, expanzní ventily, regulace a většina jich má výrobu v Číně. Jde o to, že mateřská firma má v Číně své lidi, kteří kvalitu ohlídají.
Nižší cena nejen čínského tepelného čerpadla ale i obecně může být způsobena tím, že není do dodávky započteno vše, co je nezbytně nutné a je to schováno v montáži, jako elektrokotel, oběhová čerpadla, expanzní nádoby, tepelné izolace regulace, čidla, silentbloky, pružné připojení apod. Po započtení těchto prvků je najednou rozdíl v ceně oproti původním 100 tis. Kč jenom 20 tis. Kč. A pokud je tepelné čerpadlo skutečně méně kvalitní, to znamená, že má o něco málo horší topný faktor, tedy vyšší spotřebu elektřiny, za několik málo let se celý cenový rozdíl smaže.
Abyste poznal, zda se jedná o kvalitní tepelné čerpadlo, nechte si poslat od dodavatele energetický štítek, projektové podklady a zeptejte se na záruční dobu. Nejlepší tepelná čerpadla mají energetickou třídu A +++. Vaše tepelné čerpadlo by mělo mít třídu alespoň A+. O zařazení do třídy rozhoduje sezónní topný faktor SCOP. Čím je vyšší, tím lépe. Tento štítek by měl být výsledkem měření v nezávislé zkušebně. V projektových podkladech by měl projektant, který bude počítat tepelnou ztrátu domu a navrhovat velikost tepelného čerpadla, najít tabulku průběhu závislosti topného výkonu a topného faktoru na venkovní teplotě. Obchodníka, který Vám tepelné čerpadlo nabízí, se zeptejte, zda ví, v jakých podmínkách probíhá výroba a na jaké úrovni je výstupní kontrola kvality.
Dobré je, pokud se Vám podaří sehnat majitele stejného tepelného čerpadla, který je má delší dobu nainstalované a zjistit, jak vypadá po určité době provozu, zda bylo splněno očekávání o úsporném provozu, jak probíhal servis a jak je hlučné. Neberte tepelné čerpadlo přímo od výrobce nebo dovozce, ale přes regionální montážní firmu jako finální dodávku včetně montáže, projektu a uvedení do provozu. Nechte si vysvětlit, proč se rozhodl dodávat právě tento typ, který Vám nabízí a porovnejte to s informacemi od výrobce tepelného čerpadla.
Pro porovnání kvality tepelných čerpadel sloužil též seznam výrobků a technologií pro dotační program Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace. Až do roku 2016 existoval na stránkách těchto programů seznam tepelných čerpadel seřazených podle výše SCOP, tedy podle jejich kvality. Tento seznam se mi již nepodařilo dohledat. Nicméně pouhý fakt, že tepelné čerpadlo je vůbec uvedeno v tomto seznamu, může sloužit jako ukazatel jeho kvality. Jeho vlastnosti ke vzájemnému porovnání kvality je pak nutno dohledat v odkazech na webové stránky žadatele o zapsání do seznamu. Ze seznamu lze vyčlenit výrobky, jejichž energetický štítek byl získán u nezávislé zkušebny. Použití výrobku ze seznamu zároveň poskytne záruku možnosti zpětně získat dotaci, bude-li vyhlášena výzva.
Jedním z pohledů může být i legislativní rámec výměny zdroje za tepelné čerpadlo nebo jeho montáž do novostavby. Pokud by to bylo v rámci větší změny dokončené budovy, je požadavek uveden ve vyhlášce 264/2020 o energetické náročnosti budov, a sice COP ve výši min. 3. V případě instalace do novostavby tato hodnota obvykle nebude dostačující, aby byla naplněna požadovaná energetická náročnost stavby, a bude systém nutno doplnit o fotovoltaiku. To samo o sobě není od věci, ale pokud požadavky splníme za pomoci kvalitnějšího tepelného čerpadla s vyšším topným faktorem, můžeme později instalovat fotovoltaiku s dotační podporou.