Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.11.22 / dotaz č. 147040
Dobrý den, podle projektu a stavebního povolení (nabytí právní moci 19. 2. 2020) stavíme RD. Od začátku plánujeme postavit nízkoenergetický dům (NED). Nyní jsem se dozvěděl od dodavatelské firmy, že nemám nárok na žádnou dotaci ohledně nákupu a instalace tepelného čerpadla. Je možné, že ten, kdo od začátku plánuje postavit NED, je znevýhodněn oproti tomu, kdo postaví klasický dům, a pak dostává dotace na zateplení, výměnu topidla, atd.? Stavíme ze zateplených cihel (Porotherm s vnitřní izolací). Údajně nesplňujeme podmínky současné dotační vyhlášky, která v době našeho stavebního řízení neplatila. Prý nám chybí v domě rekuperace, abychom měli nárok. Prosím o Vaši radu, připadá mi to velice nespravedlivé. Předem díky za Vaši odpověď.
Zdravím Vás, může se to zdát nespravedlivé, ale takto jsou nastavené podmínky dotačního programu NZÚ pro novostavby. Vedle požadavků na tepelně-technické provedení stavby a využití obnovitelných zdrojů energie, je zde i povinná instalace systému řízení větrání se zpětným získáváním tepla, tj. rekuperace.
Vedle novostaveb je v NZÚ podporována i instalace tepelných čerpadel, ale pouze v případě výměny stávajícího zdroje na tuhá, či kapalná paliva, právě za teplené čerpadlo.
Pokud tedy neuvažujete při výstavbě vašeho nového domu instalaci rekuperace, nelze využít podpory z programu NZÚ.