Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.22 / dotaz č. 147330
Dobrý den
jsem ve 3 stupni invalidity celý rok dostávám příspěvek na bydlení v NZÚ light vypsaly dotační programy na rekonstrukci výměna oken a dveří a zatím snížení a zateplení stropu v jedné místnosti v horním patře kde se bude zjara pokračovat dalšímy třemi místnostmi pod půdou mohu o něco zažádat a jak a kdy .Děkuji za info
Dobrý den,
podmínky NZÚ light udávají, že žádosti je možné podávat prostřednictvím portálu AIS od 9. ledna 2023. K tomu je potřeba zřídit si elektronickou identitu a registrovat se do systému AIS pro podávání žádostí. Dále je nutné doložit doklady k příspěvku na bydlení či invaliditě 3. stupně. Zároveň podmínky požadují, že objekt musí být v katastru nemovitostí zapsán jako rodinný dům nebo objekt určený k rodinné rekreaci, v němž je také podmínkou mít trvalý pobyt před 12.9.2022. Stejně tak je datum 12.9.2022 nutné dodržet pro zahájení prací na zateplování budovy, které. Pokud jste se zateplováním začal dříve než 12.9.2022, nebudou tyto práce započteny k výplatě dotace.
Žádat o dotaci můžete pouze v případě, že jste majitelem nebo spolumajitelem objektu a bydlíte v něm sám nebo s dalšími členy rodiny, jejichž příjem byl započten do výpočtu pro příspěvek na bydlení.

Stávající podmínky stanovují parametry, které je nutné dodržet pro realizaci opatření a které musí stvrdit buď člen EKIS (energetického konzultačního střediska) nebo MAS (místní akční skupiny) a to před realizací potvrzením odborného posudku a zároveň po realizaci potvrzením závěrečné zprávy s fotografiemi.

Parametry pro okna - trojskla + rám hloubky min. 70 mm, dotace 12 000 Kč na jeden kus výplně
Parametry pro dveře - dvojskla nebo trojskla nebo tepelněizolační výplň , dotace 18 000 Kč na jeden kus vchodových dveří
Parametry pro zateplení stropu - podpořeno je pouze řešení s kompletním zateplením stropu nad obytnou / vytápěnou částí a to tepelnou izolací v minimální tl. 300 mm (případně nižší, ale zde je nutné provést výpočet), dotace 50 000 Kč na kompletní zateplení stropu pod nevytápěným prostorem.