Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.22 / dotaz č. 147550
Dobrý den, jsem místopředsedou výboru SV na Praze 6. Před vypuknutím energetické krize jsme se rozhodli a nechali schválit shromážděním, vybudování vlastní plynové kotelny, kdy se nám investice do ní měla vrátit do 5 let. Vzhledem k tomu, že dodavatelská firma s předstihem nakoupila kotle (jsme velké SVJ, tak ji bylo 5) takže jsme investici zrealizovali, přestože cena plynu šla strmě nahoru. Rozhodli jsme se s bývalým předsedou, že zůstaneme u stávajícího dodavatele (Veolie), dokud bude cena tepla přijatelná, protože měla nasmlouvané ceny dopředu. Nyní nastal situace, kdy Veolie zdražuje teplo od 1.12. o 80 % a údajně v březnu dojde k dalšímu navýšení.
Je tedy nejvyšší čas přehodit vytápění domu na vlastní kotelnu (vše je připraveno, jde jen o otázku max. 14 dní odstávky v domě). Veolie má 6 měsíční výpovědní lhůtu, takže abychom to zvládli přes léto, museli bychom vypovědět teď. Ale a teď to zásadní nová předsedkyně se brání, s tím, že když nebude plyn, tak nebudeme mít čím topit, bohužel nepomohli ani argumenty, že již spousta svj přešla na vlastní kotelny a že tady budeme mít nevyužitou investici za 7 mil. a přesto budeme platit drahé teplo. To nám ještě firma, která kotelny budovala při podepsání servisní smlouvy nabízí plyn s 10 % DPH, takže další úspora. Já si myslím, že když stát nebude mít plyn, tak nebude dodávat ani Veolie domácnostem.
Prosím Vás o názor, případně nějakou podporu v právních dokumentech.
Děkuji za Vaši odpověď.
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.
Rozumím Vaší situaci a předpokládám, že pokud by jste přešli na provoz vlastní plynové kotelny, budete stále v režimu dodávek energie (tepla/plynu) v úrovni domácností. Dle vyhlášky č. 344/2012 Sb., Vyhláška o stavu nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plyn, jsou domácnosti zařazeny do oblastí s vyšší prioritou dodávek plynu. V případě nedostatku plynu by tak bylo jedno zda by Vám dodávala energie Veolia nebo jiný dodavatel plyn přímo pro Vaši plynovou kotelnu.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Vytápění
tisk