Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.22 / dotaz č. 147864
Dobrý den,

bydlím v zánovním RD (kolaudace, 12/2021). Vzhledem k ceně energií uvažuji nad pořízením TČ vzduch-vzduch, které by sloužilo jako sekundární zdroj vytápění, příp. na chlazení v letním období.

Chtěl bych se zeptat, zda mám možnost čerpat nějakou dotaci.

Děkuji
Dobrý den,

ve Vašem dotazu chybí podstatná informace, a to, jaký je současný zdroj tepla ve Vašem domě. S ohledem na charakter dotazu a termín kolaudace domu odhaduji plynový kotel; pokud bylo povolení stavby staršího data, může jít i o elektrokotel či přímotopy. Zdá se, že jste rozhodnutý pro TČ vzduch - vzduch. Pokud je dům vytápěn ústřední teplovodní soustavou, doporučuji spíše čerpadlo vzduch - voda zapojené do systému, kdy může mít i charakter hlavního zdroje tepla, ovšem s omezenou možností chlazení interiéru.

Nicméně k Vašemu dotazu na možnost čerpat dotaci na tepelné čerpadlo vzduch - vzduch. Nová Zelená úsporám, Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA, umožňuje získat dotaci na pořízení tepelného čerpadla vzduch - vzduch ve výši 60 000 Kč, ovšem v případě, že jím nahrazujete kotel na pevná paliva nižší než 3. třídy a lokálních topidel (např. kamen) využívaných jako hlavní zdroj tepla, nebo čistě elektrické vytápění (např. elektrokotel nebo přímotopy), a nečerpal jste dotaci v rámci stavby samotné. To ale pravděpodobně nebude Váš případ, nejde o hlavní zdroj tepla.

Ve Vašem případě se z hlediska dosažitelnosti dotace bohužel setkaly nepříznivé souvislosti, a to je zcela nová stavba, pravděpodobně instalovaný stávající moderní hlavní zdroj tepla, a požadavek na pořízení sekundárního (tedy nikoliv hlavního) zdroje tepla. Pro takovou kombinaci mně není známa možnost podpory z veřejných zdrojů.

Pokud zjistím příznivější informace, předám Vám je.

Přeji hezký den.

Jan Pašek