Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.22 / dotaz č. 147880
Dobrý den
Měl bych dotaz.
Jak snížit en.narocnost rodinného domu, dřevostavba stáří 6 let v kategorii b , vše na elektriku a roční spotřeba cca 21 Mwh.
Máme FVE 4 kwp cca 2 roky.
Zda jít do rozšíření FVE na 6 kwp nebo raději přidat foukanou izolaci na půdě která se slehla z 35 cm na cca 30 cm nebo jiné opatření.
Předem děkuji

Dobrý den,
pro kvalifikovanou odpověď by bylo potřeba znát více údajů o domu a jeho provozu.

V obecné rovině: Na prvním místě se vyplatí zamyslet nad celou obálkou budovy, zda někde není slabé místo (fasáda, střecha, podlaha, okna, dveře). U 6 let starého domu nepředpokládám, že by měl výrazně slabá místa v obálce budovy.
Dodatečné zateplení stropu pod půdou jistě lze doporučit, ale při 30 cm stávající izolace bude dodatečný efekt poměrně malý.

Nevím, jak je dům velký, kolik má obyvatel atd. Pokud odhadnu, že spotřeba na běžné spotřebiče, vaření atd. činí 2-3 MWh/rok, na vytápění a přípravu teplé vody vyjde spotřeba cca 18 MWh/rok.
Předpokládám, že elektřinou i vytápíte, resp. máte zdroj tepla typu elektrokotel, případně lokální elektrická topidla.

Pro snížení nákladů se na prvním místě nabízí náhrada elektrického topení za jiný systém. Nejobvyklejší je přechod na tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo je rovněž elektrický zdroj, ale díky využití energie okolního prostředí má vysokou účinnost a dokáže ušetřit rámcově až dvě třetiny energie odebrané z distribuční sítě a tím snížit provozní náklady.

Rozšíření fotovoltaického systému opět lze pro snížení spotřeby doporučit. Je ale potřeba zvážit průběh spotřeby ve vašem domě a zejména brát v potaz, že hlavní produkce energie z fotovoltaického systému je mimo otopnou sezónu. Systém je rovněž možné doplnit o akumulaci do baterií. Konkrétní řešení je potřeba navrhnout "na míru" pro vaše potřeby.

Dalšími možnostmi pro snížení energetické náročnosti, nebo spíše nákladů za provoz domu, je např. pořízení doplňkového zdroje, např. krbu, instalace nuceného větrání s rekuperací apod.

Pro podrobnější informace doporučuji navštívit některou z poraden EKIS, seznam zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS







Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk