Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.23 / dotaz č. 150083
Dobrý den,
měl bych dotaz v rámci programu zelená úsporám light vyhlášené SFŽP ČR. Chtěl bych využít a zpracovat dotaci pro babičku, která splňuje parametry. Lze toto vyřídit (registrace v AIS SFŽP) na základě plné moci? A dále podstatný dotaz, na který jsem nikde nenalezl odpověď je, že je stanoven paušální strop na jednotlivé úpravy. Konkrétně u výměny oken a dveří 150tis. Toto bychom chtěli realizovat, výdaje budou nižší (ca 120 tis. celkem), nicméně v tabulkách figuruje i parametr "dotace na jednotku". U výměny okna je to 12 tis. u dveří 18 tis. Lze tento limit překročit (vchodové dveře do baráku za 18 tis. moc nekoupíte), ale celkový limit (150 tis. dodržet)? Konkrétně plánujeme vyměnit 2x vchodové dveře do baráku a 4x (trojdílná okna) - obě záležitosti budou nad stanovený limit za jednotku, ale vejdou se do celkového limitu 150 tis. Lze to?

Děkuji předem za odpověď
Dobrý den,
program Nová zelená úsporám se administruje kompletně elektronicky prostřednictvím dotačního rozhraní AIS SFŽP ČR. Žadatel si nejprve musí zřídit identitu občana a registraci v AIS a následně lze předat práva někomu jinému na vyřízení jeho žádosti. Není tedy nutná žádná plná moc, ale práva na vyřízení se předávají prostřednictvím AIS.
Výše podpory se odvíjí od rozsahu plánovaných opatření a je omezena na maximální výši 150 000 Kč a zároveň maximálně 100 % realizačních výdajů. Rozhodující je tedy typ a rozsah opatření, například u výměny výplní otvorů je dotace 12 000 Kč na okno a 18 000 Kč na vchodové dveře. Pokud tedy plánujete výměnu 4 oken a 2 vchodových dveří, tak výše podpory vychází na 84 000 Kč a maximálně 100% realizačních výdajů. Není nutné sledovat cenu za jeden kus výplně, ale vždy se výdaje posuzují jako celkové.
Před samotným podáním žádosti ale budete potřebovat Odborný posudek navrhovaných opatření, který vám zdarma vypracují zástupci buďto Místních akčních skupin nebo EKIS a M-EKIS. Tytéž osoby vám mohou bezplatně pomoci i s kompletní administrací žádosti. Seznam poradců naleznete zde: https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB