Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.23 / dotaz č. 151479
Dobrý den, v rámci NZÚ light je možné vyměnit okna s dotací 12 000,--Kč na jedno okno. Poptala jsem již několik firem a při výměně dvou oken je nabídka vždy vyšší než 24 000,-- Kč, dokonce až 50 000,00 Kč. Někde jsem četla, že pokud doložím fakturu (práce neprovádím svépomocí) budou proplaceny výdaje v ceně faktury, je to tak? Stejně tak jsem začala poptávat zateplení fasády a firma mi zaslala nabídku ve výši 2 000,00 Kč za metr čtvereční. Do posudku se uvádí běžné metry a částka na zateplení 1bm je 6 000,--Kč. Nedaří se mi to celé nějak zkalkulovat, žádost jsme již podali a nyní mám obavu, že všechno, co jsme do posudku uvedli nebudeme moct bez vlastních zdrojů zafinancovat.
Pokud bude vše realizovat firma a nebudu chtít překročit částku dotace, je možné, že by se nezateplilo vše, co se do posudku uvedlo? Jde mi o to, abych po ukončení prací a následném dokládání zrealizovaných prací neměla problém.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

co se týče Vašeho dotazu:

- dotace bude proplacena pouze do max. výše dotace, která se počítá z jednotlivých opatření, tj. 12 tis./okno, 18 tis./dveře .. částka se pak bere jako celek .. max. 150 tis. .. a max do této výše Vám bude dotace proplacena .. některá opatření mohou být levnější, některá dražší .. ale max. dostanete těch 150 tis. .. tj. pokud se Vám za tuto částku podaří celé zrealizovat (což jak píšete, tak spíše ne ..), tak by Vám dotace pokryla 100 % .. pokud byste zrealizovaly opatření za 300 tis., tak Vám dotace pokryje 50 % ..

- příp. lze program Nová zelená úsporám light zkombinovat i s tou klasickou Novou zelenou úsporám, která běží již delší dobu;

- ano, fasáda se počítá, jak zmiňujete, na běžné metry, tj. obvod domu / zateplované části;

- ano, je možno nezrealizovat vše do máte v posudku .. potom tedy budete část dotace, kterou dostanete dopředu jako zálohu, vrátit.

S pozdravem,
Pavel Adam

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV tisk