Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.23 / dotaz č. 151564
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zateplení domu. Jsem starobní důchodkyně a ráda bych si zateplila domek s použitím dotace Zelená vlna. Potřebuji vědět, jaká musí být síla zateplovací hmoty. Chci použít vatu ne polystyrén. Děkuji za odpověď Marie Březinová
Dobrý den,

z Vašeho popisu chápu, že máte zřejmě zájem o dotaci z programu Nová zelená úsporám light, tj. letos nově spuštěný dotační program, který je určený pro domácnosti složené z lidí v důchodu, invalidity 3. stupně, či pokud pobírají příspěvek na bydlení .. plus žadatel/ka musí být vlastník nemovitosti a mít tam trvalý pobyt před 12. 9. 2022.

Minimální tloušťky zateplení, ať už polystyren či minerální vlna, jsou následující:
- obvod. stěny - 200 mm,
- strop/střecha - 300 mm,
- podlaha - 120 mm.

Pokud byste chtěla použít menší tloušťku/y zateplení, tak je třeba použít kvalitnější materiál (tj. než "běžný" bílý polystyren, či "běžnou" minerální vlnu), tj. např. šedý polystyren, PUR/PIR, .. a pak je třeba udělat propočet tloušťky zateplení. Je třeba zpracovat jednoduchý posudek, což by Vám udělali zástupci MAS či EKIS uvedení na stránkách programu Nová zelená úsporám, vč. již zmíněného přepočtu.

S pozdravem,
Pavel Adam
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV tisk