Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.23 / dotaz č. 151713
Dobrý den, opravuji třetím rokem historickou chalupu, jedná se o kompletní rekonstrukci - výměna střešní krytiny, oken, dveří, zateplení stropů... nebudou se ale zateplovat vnější (obvodové) stěny, alespoň ne zvenčí, protože by tím chalupa ztratila svůj unikátní charakter. Mám v takovém případě šanci získat jakoukoli dotaci na rekonstrukci? Topení bylo původně lokální v jedné místnosti kachlovým sporákem, výměna proběhla za moderní sporák s výměníkem a akumulační nádrží umožňující připojení dalších zdrojů tepla.
Dobrý den,

pro doporučení potenciálního dotačního titulu je třeba znát několik okolností - uvádím pro vhodné dotační tituly:

1. Nová zelená úsporám light. Stavbou musí být buď rodinný dům, nebo trvale obývaná stavba individuální rekreace. Současně musí domácnost splňovat podmínky nízkopříjmové domácnosti nejvíce ohrožené tzv. energetickou chudobou - žadatel a všichni členové jeho domácnosti musejí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, anebo příspěvek na bydlení, případně být nezaopatřenými osobami (nezletilé děti, studenti). Podporovaná jsou ale jen některá z Vámi uvedených opatření, musejí být navíc provedena po 12.9.2022.
Viz: https://novazelenausporam.cz/nzu-light/

2. Nová zelená úsporám. Stavbou musí být rodinný dům (nebo bytový dům, ale to se chalupy jistě netýká). Tím, že k rekonstrukci přistupujete komplexně, máte vysokou šanci na získání dotace - nezbytné je dosažení poměrně značné energetické úspornosti, potvrzené projektem a energetickým posouzením. Průvodním jevem je poměrně velká vlastní finanční spoluúčast, na druhou stranu - čím větší dosažená úspora energií, tím vyšší dotace.
Viz: https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/krok-za-krokem/

Na závěr - z technického hlediska důrazně varuji před vnitřním zateplením obvodových stěn, zvláště u historických staveb. Bez podrobnější odborné argumentace upozorňuji, že vnitřním zateplením se natolik razantně změní teplotně vlhkostní režim obvodových stěn, že lze předpokládat rozsáhlou kondenzaci prostupující vodní páry uvnitř stěn. Pokud tyto stěny obsahují zdivo z nepálených cihel (vepřovice apod.), dřevěné prvky (třeba jen zhlaví stropních trámů) atd., znamená to jejich rychlou destrukci. Ale i v případě odolnějších materiálů je to problém, provázený např. rozvojem plísní v interiéru. U staveb s historicky cennými fasádami nebo unikátního vzhledu se při současném stavu poznání prozatím musíme smířit s tím, že tyto stavby zatím zateplovat nebudeme, a snižování jejich energetické náročnosti budeme dosahovat instalací energeticky úsporných zařízení.

Hezký den.

Jan Pašek