Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.23 / dotaz č. 151790
Dobrý den,
můžete mi, prosím, poradit, zda je v současné době výhodnější topit plynem nebo tepelným čerpadlem.
Děkuji.
Dobrý den,
na takto položenou otázku nelze jednoduše odpovědět. Záleží na mnoha dalších faktorech a samozřejmě i na vývoji cen komodit zemního plynu (ZP) a elektrické energie (EE).
Pokud budeme zjednodušeně porovnávat aktuálně zastropované ceny a připočítáme cenu za distribuci, tak cena EE vychází aktuálně na cca 6,6 Kč/kWh (topná sazba). V případě ZP cena vychází na přibližně 3,4 Kč/kWh. Pak je nutné započítat další stálé platby a také účinnosti zdrojů vytápění. U plynového kotle bude záležet, zda se jedná o starý plynový atmosférický kotel nebo nový kondenzační kotel. U tepelného čerpadla (TČ) je účinnost určena sezónním topným faktorem. Zde bude záležet na typu TČ a potřebné výstupní teplotě na vytápění.
Dle jednoduchého porovnání cen komodit je patrné, že cena EE je téměř dvakrát vyšší než u ZP a TČ je poháněno právě EE. Zde vstupuje do hry onen topný faktor TČ, díky kterému pak vychází celkové provozní náklady na vytápění TČ níže než v případě vytápění plynovým kotlem. Při zohlednění účinností zdrojů a ostatních stálých plateb pak může vycházet cena vytápění plynovým kotlem na přibližně 3,55 Kč/kWh a při vytápění domu tepelným čerpadlem cena 2,6 Kč/kWh.
Pokud budete chtít probrat změnu vytápění detailněji, je možné se objednat na bezplatnou osobní konzultaci s jedním z našich energetických poradců.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk