Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.23 / dotaz č. 151848
Dobrý den, rekonstruuji podlahu ve starším bytovém domě (nezatepleno - obvodová stěna Calofrig tl. 250mm). Byt je v prvním patře nad nevytápěnými sklepy, prádelnami atd.. . Odstranil jsem staré parkety a "papírovou" izolaci nalepenou asfaltem, která byla pod nimi. Současný stav podlahy je tedy plný betonový panel tl. 120mm + betonová mazanina tl. 50mm + vyrovnávací nivelační stěrka cca 3mm.
Na toto plánuji položit XPS polystyren + OSB desky + mirelon + plovoucí podlaha. Chtěl bych se zeptat, zda je tato skladba podlahy v pořádku, pakliže nemůžu nikterak zateplit stropy ve sklepech. Nebude se v některé vrstvě držet vlhkost? Příp. jakou jinou/vhodnější skladbu podlahy bych mohl použít mezi plovoucí podlahu a podkladový beton.
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Aby se dosáhlo nějakého významnějšího vylepšení tepelné izolace stropu nad nevytápěným sklepem, bylo by nutno řešit to ze strany podhledu sklepa. Tak se to ostatně doporučuje. První doporučení tedy je, ještě zvážit důvody, které vylučují možnost zateplení zespodu.
Pokud je možno uvažovat jen o tom, jak tepelnou izolaci přidat shora, narážíme na problém nedostatku výšky, resp. o kolik cm si můžete dovolit podlahu v místnostech zvednout. Rozhodující je tloušťka tepelné izolace a jaký materiál se použije.
Pokud se jedná o zateplení obecně - normativní požadavky udává závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro různé obvodové konstrukce tři kriteriální hodnoty součinitele prostupu tepla - minimální požadovanou hodnotu, dále hodnotu doporučenou a pak doporučenou pro nízkoenergetické a pasivní domy.
Pro konstrukci k nevytápěnému prostoru (strop sklepa) to je:
Minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je součinitel prostupu tepla „U“ 0,30 až 0,20 (W/m2.K).
Pro zajištění doporučené hodnoty je nutno alespoň 10 cm izolantu na bázi EPS, součinitel tepelné vodivosti uvažován 0,039 W/m.K. V případě podhledu bych doporučil spíše 12 cm a použít by se mohl i EPS nižší pevnosti v tlaku (fasádní). Pozor, v případě požárních požadavků na vyloučení hořlavých materiálů ve společných prostorách sklepa je nutno použít minerální vatu v deskách, kde potřebná tloušťka je minimálně 12 cm.
Jelikož se pohybujeme nad stropem, bude 10 cm podlahového EPS 100 asi moc.
Pokud bude součinitel tepelné vodivosti použitého EPS menší, tedy kolem 0,034 (splní většina XPS, dále některé EPS S 150, 200 apod.), pak pro doporučenou hodnotu by stačilo cca 8 cm takové izolace. Pro minimální požadavek dle ČSN pak 6 cm.
Výrazné úspory tloušťky lze dosáhnout v případě použití podlahových izolačních desek na bázi PIR, nebo PUR (polyuretanová tvrdá pěna). Desky často mají z obou stran integrovanou hliníkovou fólii, funkce parozábrany. Případně jednostranně.
Součinitel teplotní vodivosti se pohybuje v rozmezí 0.022 až 0.024 W/m.K. K dosažení minimální požadované izolace by téměř stačila 4 cm tloušťka desky.
Tloušťka desky 6 cm se již blíží doporučené hodnotě dle ČSN.
Lze si tedy představit minimální doplnění skladby:
nivelační stěrka (stávající) – PIR deska 40 mm – desky OSB – 2x 12 mm – mirelon a nášlapná vrstva. Celkové navýšení podlahy bude tedy něco k 8 cm.
Izolační podlahové PIR desky se vyrábějí v tloušťkách 30, 40, 50, 60 mm a podobně. Lze tedy použít dle výběru.
Pokud by se někde uvažovalo o podlahovém vytápění elektrickou rohoží (zajistí tepelnou pohodu například v koupelně), musela by se koncepce podlahových vrstev tomu přizpůsobit. Avšak zde by stálo za úvahu na tloušťce PIR přidat na 80 mm.
Z pohledu vlhkosti je nutno použít parozábranu a to před tepelnou izolaci ve směru toku tepla. Tedy zde nad PIR desku. Ty jsou již folií vybaveny, tedy jde o to shora přelepit všechny spáry a spoje a návaznost na okolní stěny parotěsnými systémovými pásky.
Ing. J. Veselý, poradce EKIS
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk