Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.23 / dotaz č. 151929
Dobrý den, chci se přihlásit do nová zelená úsporám Light potřebuji poradit ve všem.

Vážený,
všechny pokyny a postupy týkající se tohoto dotačního programu jsou podrobně popsány na web stránkách programu NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) . Z několika nejhlavnějších věcí pro Vás uvádíme např. následující :
- Tento dotační program je primárně určen pro tzv. nízkopříjmové domácnosti, kde podle „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“ části 2.1 …“ může být oprávněným žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12.9.2022 a zároveň : -žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně nebo žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení ( není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).
- Maximální celková výše podpory na provedení opatření je omezena na 150.000,-Kč. Výše podpory se stanoví jako součet podpor na vybraná opatření. Tato opatření se týkají zateplení fasády (dotace 6.000,-Kč na běžný metr), zateplení střechy v celé ploše (dotace 120.000,-Kč), zateplení stropu pod půdou v celé ploše (dotace 50.000,-Kč), zateplení podlahy na zemině nebo nad nevytápěným sklepem v celé ploše (dotace 60.000,-Kč), výměna oken (dotace 12.000,- Kč na jedno okno) a výměna vchodových dveří (dotace 18.000,- Kč na jedny dveře).
- Žádost a požadované přílohy se podávají pouze elektronicky prostřednictvím portálu AIS Státního fondu životního prostředí (viz opět (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) . Z hlediska žádosti se potřebné dokumenty v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light člení na dokumenty podávané při žádosti (např. doklad prokazující vlastnictví bankovního účtu, doklad prokazující pobírání důchodu, Odborný posudek Nová zelená úsporám Light – navrhovaná opatření, fotodokumentace stávajícího stavu atd.) a na dokumenty požadované k doložení realizace opatření ( Zpráva o provedených opatřeních, fotodokumentace po provedených opatřeních).
- V tomto nově vypsaném dotačním programu Nová zelená úsporám Light je poradenská a konzultační činnost týkající se zájemcům o tento program prováděna pro zájemce zdarma. Pro tuto činnost jsou v jednotlivých regionech k dispozici vybraná střediska MAS (Místní akční skupiny) a EKIS (Energetická konzultační a informační střediska).
Naše středisko EKIS Olomouc výše uvedené služby bezplatně poskytuje, ale v současnosti jsme velmi vytíženi vyřizováním současných žádostí a nyní nejsme schopni odhadnout, jak budou dále žadatelé přibývat a využívat naše služby. V případě zájmu o služby našeho EKIS nás kontaktujte, abychom Vás mohli informovat o stavu vytíženosti našeho střediska EKIS v Olomouci (tel. 777 068 990, e-mailu svobodapa@volny.cz).
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc