Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.23 / dotaz č. 152096
Dobrý den, rodiče splňují podmínky pro dotaci na výměnu oken a dveří. Jsou oba důchodci . Nikde jsem nenašla, zda je určena firma, která práce provede nebo je možné vybrat si svoji firmu, které důvěřujeme a oni jsou schopni splnit technické podmínky příslušných oken a dveří. Děkuji
Dobrý den,

Pro program NZÚ Light je možné stavebně-technologické práce na zateplení provést dodavatelsky (Vámi vybranou, vysoutěženou nebo zvolenou firmou), nebo svépomocí, či formou sousedské či rodinné výpomoci. Jediným kritériem pro doložení přímých realizačních výdajů , podle čl.6.1 a) - je podpora poskytována pouze na úhradu přímých výdajů spojených s provedením opatření, zejména nákup stavebního materiálu, úhrada stavebních a montážních prací, pronájem lešení, doprava materiálu, uložení odpadu na skládku apod. Tyto výdaje musí být po realizaci ze strany žadatele zaplaceny!!!

Podle čl.6.1. c) si kromě jiného musí žadatel uchovat doklady související se všemi realizovanými opatřeními, po dobu 5 let (doba udržitelnosti), tedy včetně bankovních a pokladních dokladů o zaplacení předmětných faktur.

Z výše uvedeného vyplývá, pokud některé práce a výdaje nemohou být doloženy, nelze je zahrnout ani do realizačních výdajů. Podle čl. 6.1.d) to jsou práce provedené vlastní činností, sousedem bez dokladu, rodinnými příslušníky apod. - tyto práce po doložení fotodokumentace nebude nikdo zpochybňovat, ale finanční prostředky za "provedenou práci a montáž" nebude možné uznat. Bude možné uznat jen "doložené materiálové náklady" - jinak řečeno zúčtovatelné náklady.

S pozdravem
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk