Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.23 / dotaz č. 152176
Dobrý den. Objednal jsem výměnu vchodových dveří mohu využít dotace NZÚ Light i na výměnu oken? V místnosti mám 7 oken čtyři špaletová bez těsnění, venkovní mají dvousklo vnitřní jednosklo, stačí vyměnit ty venkovní okna? Další dvě jsou jednoduchá dvousklo pokud bude možnost vyměnit za trojsklo nebo vyměnit celá okna jak by to bylo? A jedno okno je plastové dvousklo totéž jako předchozí? V ložnici mám jedno okno dvousklo také se proplácí výměna za trojsklo nebo musí být vyměněno celé okno?
Dobrý den,
Kromě výměny vchodových dveří můžete požádat o dotaci nejen na výměnu oken, ale i na zateplení ostatních obálkových konstrukcí až do celkové výše 150 000 Kč.

Podporované vchodové dveře musí mít tepelně-izolační výplň a případné zasklení musí být provedeno izolačním 2-sklem nebo 3-sklem. Splnění tohoto požadavku doporučuji potvrdit od dodavatele na faktuře, dodacím listu nebo technickém listu.

Zbývajících 132 000 Kč můžete využít pro výměnu nebo repasi oken, případně jiné další opatření.
Doporučuji Vám tedy zajistit nabídku nebo několik nabídek na všechna okna, přičemž na každé okno můžete získat 12 000 Kč. Okno musí být vyměněno za nové - potřebná kvalita okna není definovaná součinitelem prostupu tepla celého okna, ani samotného zasklení.
V zájmu jednoduchosti je u nového okna požadovaná pouze minimální hloubka rámu křídla 70 mm a zasklení izolačním trojsklem. Špaletová okna mohou být vyměněna za jednoduchá s trojsklem, ale v případě stávajících špaletových oken může být podpora poskytnuta na jejich celkovou opravu, při níž budou vnější křídla nahrazena novými (popř. repasovanými) s izolačním 2-sklem nebo 3-sklem.

Špaletová okna okna tedy můžete vyměnit za nová špaletová, nová jednoduchá s izolačním trojsklem nebo je repasovat s použitím nových nebo repasovaných venkovních křídel s izolačním dvojsklem nebo trojsklem, přičemž v rámci repase doporučuji kvalitně utěsnit vnitřní křídlo, aby nedocházelo k rosení.

Na všech 8 oken můžete získat dotaci celkem 96 000 Kč, tedy v každém případě zbyde k možnému využití 36 000 Kč, v případě, že neprovedete výměnu/repasi všech oken, zbyde více. Uznatelné náklady pro dotaci jsou menší položka z faktur za vybraná okna nebo počet vybraných oken x 12 000 Kč. Pokud byste chtěl vyčerpat a efektivně využít celou dotační možnost, ostatní vhodná opatření lze konzultovat přímo na místě.

K jednotlivým otázkám dotazu Vám vpisuji odpovědi:
Objednal jsem výměnu vchodových dveří mohu využít dotace i na výměnu oken? ANO
špaletová okna bez těsnění, venkovní mají dvousklo vnitřní jednosklo, stačí vyměnit ty venkovní okna? ANO – vyměnit nebo repasovat
Další okna jsou jednoduchá – dvousklo, bude možnost vyměnit za trojsklo nebo vyměnit celá okna? Jednoduché okno musí být vždy vyměněno za nové

S pozdravem J. Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia tisk