Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.23 / dotaz č. 152241
Dobrý den, řešíme topení na tuhá paliva. U komína který dechtoval. Nevíme jestli mužem napojit kamna a topit nebo nejdříve opravit a pak napojit a topit. Děkuji
Vznik dehtu ve spalinové cestě je obecně pokládán za významnou závadu, a to jednak vzhledem k provozním parametrům spotřebiče, ale především z hlediska možného ohrožení života, zdraví nebo majetku.

Zejména ve větších vrstvách představuje dehet reálné nebezpečí vzniku požáru, který je velice intenzivní a obtížně hasitelný. Pokud dojde k prostupu (prosáknutí) kapalných dehtových zplodin do tělesa komínu nebo okolních konstrukcí dochází při jakémkoliv zahřátí k uvolňování především aromatických uhlovodíků (PAU), které jsou obecně považovány za karcinogenní.

Pokud jde o provozování spalinové cesty po výměně spotřebiče, platí zákon 133/1985 Sb. a vyhláška 34/2016 Sb., z nichž vyplývá, že po výměně spotřebiče musí být před zahájením provozu spotřebiče provedena revize spalinové cesty.

Je tedy třeba oslovit místního revizního technika spalinových cest, který v rámci provádění revize provede detailní prohlídku a vyhodnotí i nebezpečnost provozu. Pokud vyhodnotí, že spalinová cesta není schopna bezpečného provozu, bude možno s ním pravděpodobně konzultovat i možné způsoby nápravy.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk