Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.23 / dotaz č. 152851
Dobrý den pane Ing. Kotyzo, jsme s manželem v důchodu a chtěla bych požádat o NZÚ light. Jedná se cca o 200 let starý krajní dům v řadové zástavbě.
Mohu z NZÚ light zateplit podlahu pouze v jedné místnosti, což je cca 1/3 z celkové plochy domu? Pokud je to možné, jaká je výše poskytnuté částky z dotace 60.000 Kč? Nebo nebudou splněny podmínky dotace?
Také prosím o posouzení skladby podlahy na hlíně, zda současný návrh realizace podlahy splňuje podmínky pro poskytnutí dotace a zda dojde k zateplení a odvětrání podlahy.
Návrh skladby podlahy:
- 30 cm odkopaní hlíny do hloubky,
- 18 cm štěrku 16/32, ve kterém je po obvodu stěn uložená perforovaná trubka s odvětráním do komína a do protilehlé venkovní stěny, již realizováno,
- 5 cm beton+kari sítě 10x10x4,
- ipa jako hydroizolace,
- 4 cm PIR nebo PUR deska /nevím, zda se do podlahy dá použít PUR deska/,
- 3 cm vrchní vrstva suchého betonu nebo co je možné dát na desky PIR/PUR desky?
- krytina PVC.
Vzhledem k velké vzlínající vlhkosti byla jedna stěna ošetřena mikrovlnným vysoušením a injektáží. Po navezení pouze štěrku a položení perforovaných trubek se vlhkost ve stěnách ani po roce neobjevila. Mám však obavy, že při zakrytí štěrku na podlaze betonem a dalšími vrstvami podlahy až k okraji zdi, dojde k opětovnému problému s vlhkostí. Je možné odvětrat podlahu do místnost tak, že se podlaha ukončí několik cm ode zdi a bude se takto odvětrávat?
Děkuji vám za odpověď.
Dobrý den, v Závazných pokynech pro žadatele o NZÚ Light je v kapitole 3.2.1.4 b) uvedeno:
"Zateplení (podlahy) bude provedeno v celém půdorysu, s výjimkou případů, kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce."
Zateplením pouhé třetiny podlahové plochy nesplníte podmínky dotace. S úhradou poměrné části program nepočítá.

Návrh skladby podlahy bych si dovolil maličko upravit:
- 30 cm odkopaní hlíny do hloubky,
- 18 cm štěrku 16/32, ve kterém je po obvodu stěn uložená perforovaná trubka s odvětráním do komína a do protilehlé venkovní stěny, již realizováno,
- separační vrstva - geotextilie,
- 5 cm beton+kari sítě 10x10x4,
- IPA jako hydroizolace,
- 4 cm PIR nebo PUR deska (oba materiály lez použít do podlahy). Tloušťka 4,0 cm nezajistí požadavek NZÚ Light na minimální tepelný odpor izolantu R = 3,0 m2.K.W-1. Je zapotřebí minimální tloušťka 7,0 cm.
- separační PE fólie,
- 4 cm vrchní vrstva - doporučuji anhydritovou roznášecí vrstvu. Má při malé tloušťce lepší mechanické vlastnosti než betonová mazanina.
- 0,5 cm samonivelační stěrka,
- krytina PVC.

Navržená tepelná izolace má malou tloušťku.
Součinitel prostupu tepla navržené konstrukce U = 0,529 W/m2K
Požadavek na konstrukci pro základní teplotní rozdíl pro podlahu vytápěného prostoru přilehlá k zemině dle ČSN 73 0540-2
UN,20 = 0,45 W/m2K
Urec,20 = 0,30 W/m2K
Doporučuji proto zvážit změnu skladby. Rekonstrukce podlahy se nedělá každý rok, ale jednou za život.

Ukončení podlahy několik centimetrů ode zdi není standardní řešení. Běžné a účinné je vysekání drážek do obvodové zdi (cca po 90 -120 cm) a instalace odvětrávacího potrubí DN 50, vedoucího z drenážní štěrkové vrstvy cca 30 cm nad podlahu a ukončené větrací mřížkou.