Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.23 / dotaz č. 152907
Dobrý den,

prosím o vysvětlení následující situace. Z komína při topení v krbových kamnech vyletují větší kousky sazí. Dle dvou kominíků a dvou zpráv o revizi spalinové cesty je vše v pořádku. V krbových kamnech jsou spalovány pouze dřevěné brikety k tomu přímo určené. Kde může být, když i při dodržení všech zásad, z komína vychází tmavý dým a vyletují saze.

Děkuji za odpověď
Diagnostikovat jakýkoliv technický problém pouze na základě několikavětého popisu je seriózně nemožné. Pokud na místě fyzicky byli dva kominíci, museli získat mnoho dat, ze kterých je následně možné vycházet. Během kontroly, navíc s jasně specifikovaným provozním problémem, by mělo být výsledkem změření tahových poměrů na straně spalin i na straně přívodu vzduchu. Pokud není možno problém odhalit bez provozního měření, může být adekvátní měření provedeno i při reálném provozu spotřebiče.

Popis Vašeho problému by se dal vysvětlit například nadměrným tahem komínu, výrazným přetlakem v interiéru, zvýšeným dávkováním paliva a podobně.

Hodně může napovědět i ověřovací normovaný výpočet spalinové cesty.

Stinnou stránkou řešení je ekonomická náročnost. Oslovování kominíků, kteří jsou sice laciní, ale nemají vybavení na měření a diagnostiku k cíli patrně nepovede.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk